Kakav kaos u Saudijskoj Arabiji

Hamilton još jednom pobjedio Verstappena

Nakon dva restarta, nakon što je dva puta na stazi imao direktne dodire s bolidima, Lewis Hamilton je ostvario 103. pobjedu u karijeri, pa ćemo novog ili starog prvaka dobiti u posljednjoj utrci sezone.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 05. 12. 2021. u 21:22 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

VN Saudijske Arabije, prva ikada vožena će ostati upisana u povijest Formule 1. Ne zbog toga "jeftinog" razloga što je prva, već zbog onoga što smo gledali i vidjeli u neka dva sata koliko je trajala utrka. Sudari, prekidi i žestoki okršaj Lewis Hamiltona - Maxa Vertappena. Teško se možemo sjetiti kada je jedna utrka ponudila toliko uzbuđenja, kontraverznih detalja, kao što je to bila ova današnja.

Nakon dva restarta, nakon što je dva puta na stazi imao direktne dodire s bolidima, Lewis Hamilton je ostvario 103. pobjedu u karijeri, pa ćemo novog ili starog prvaka dobiti u posljednjoj utrci sezone. Jer su Britanac i Nizozemac bodovno poravnati i bilo kakve kalkulacije padaju u vodu.

Start utrke prošao je bez velikih uzbuđenja, Hamilton je krenuo odlično, za njim i Bottas, dok je Verstappen držao treće mjesto, međutim, u 10. krugu mladi Schumacher je udario u ogradu, na stazu je ušao safety car. U boks ulaze dva Mercedesa i Sergio Perez, te Leclerc, ali ne Verstappen koji ostaje na stazi i preuzima vodstvo.

Sa Mickom Schumacherom je bilo sve uredu, ali sa stazom odnosno zaštitnom ogradom nije pa su organizatori izbacili crvene zastave i utrka je prekinuta. U tom trenutku je Max bio u prednosti jer nije ušao u boks za vrijeme sc-a. Karte u poretku su se promiješale, Ocon, Ricciardo i Sainz su se našli na četvrtom, petom i devetom mjestu.

U prvom restartu, Hamilton prolazi Verstappena, ali je Nizozemac izašao izvan staze, skratio ugao Hamiltonu, te vratio prvu poziciju, na jako diskutabilan način. U međuvremenu je sve to iskoristio Esteban Ocon te se probio naprijed, dok su se iza njihov leđa žestoku sudarili Perez, Leclerc, Mazepin, Russell, pa je opet sve stalo. Na stazi jeste, ali nije u boksovima, odnosno na pit wallu, gdje je počela rasprava ili bolje rečeno pregovori. Nešto što do sada nismo imali u Formuli 1.

Michael Masi kao trkaći direktor FIA-e definitivno nije držao konce utrke u svojim rukama, pa je onda počela licitacija. jer su suci utrke ponudili Verstappenu da starta drugi, iza Hamiltona. Dobro ste pročitali, ponudili su mu!? No, zaboravili su na Ocona pa je kasnije došla druga ponuda po kojoj je Ocon prvi, Hamilton drugi, a Verstappen treći. I ta ponuda je prihvaćena, jer očito su se u Red Bullu bojali teže kazne za Verstappena!

Nakon drugog restarta, Verstappen prolazi Ocona, iza kojeg ostaje Britanac u Mercedesu. Ali ne zadugo. Hamilton je došao na drugo mjesto s kojeg kreće u lov na Verstappena. Bilo je vidljivo kako je Mercedes brži, ali nekako Hamilton nije mogao doći u situaciju za pravi napad. Dijelovi pojedinih bolida su se ostajali na stazi
pa bi virtualni safety car u par navrata bio aktiviran. U 37. krugu Verstappen je malo izletio sa staze, Hamilton ga je pritisnuo dolazi do dodira dva bolida.

Kako se Max na nedopušten način branio, postalo je jasno da mora propustiti Lewisa, što je ovaj bio spreman uraditi. Nizozemac je poslušao naredbu te je usporio u posljednjem sektoru. Međutim, Hamilton je napravio nešto što baš u tom trenutku nitko nije shvatio. Lewis je oklijevajući pogodio stražnji dio Maxovog bolida, i razbio difuzor na prednjem krilu. Obojica su imala oštečenja na bolidu, ali nisu ni razmišljala o boksu.

Istrage su naravno najavljene, rasprava se mogla čuti preko radio veze, u time trenucima je sve nekako izgledalo kaotično, u najmanju ruku čudno. Nakon toga Verstappen pušta Hamiltona, ali ga ponovo prolazi. Suci opet reagiraju opet je Hamilton propušten, s tim da je Max zaradio kaznu od pet sekundi službeno zbog ilegalne obrane u prvom zavoju.

Tu je pitanje pobjednika definitivno odlučeno, tek je ostala borba do posljednjeg metra između Ocona i Bottasa za treće mjesto, Finac je na kraju uljepšao dan gazdi Totu Wolffu.

Peto mjesto osvojio je Daniel Ricciardo, ispred Pierrea Gaslyja i dva Ferrarija, Leclerca i Sainza. U bodovima su završili Antonio Giovinazzi i Lando Norris. Utrka je službeno završena, ali tko zna što se još može dogoditi u narednih dan ili dva.

Kopirati
Drag cursor here to close