Živuća legenda

Hamilton: I dalje imam dovoljno izazova

''Ne znam za prvenstva, ali kao sportaš se osjećam najsvježije što se trenutno mogu osjećati. Na idućim utrkama nećemo popuštati'', pojasnio je Hamilton te se još jednom osvrnuo na kompletnu utrku u Texasu.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 04. 11. 2019. u 12:10 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dominacija Lewisa Hamiltona se nastavlja. Povezao je tri titule zaredom, sada ima ukupno šest, jednu manje od Michaela Schumachera, jednu više od Juana Manuela Fangia. Realno može dostići i prestići Schumachera, kako po broju titula, tako i pobjeda. Nijemac je za sada u prednosti 91-83. Hamilton je svoju prvu titulu osvojio vozeći za McLaren, a prelazak u Mercedes 2013. se pokazao kao potez karijere. I kako kaže za sada ne planira stati. Nakon utrke je poslao jasnu poruku

''Ne znam za prvenstva, ali kao sportaš se osjećam najsvježije što se trenutno mogu osjećati. Na idućim utrkama nećemo popuštati, pojasnio je Hamilton te se još jednom osvrnuo na kompletnu utrku u Texasu.

''Ovo je nevjerojatno. Bila je to tako teška utrka. Kvalifikacije su bile poprilično teške a Valtteri je odradio fantastičan posao. Zato sam prije svega želio pomoći momčadi da ostvari dvostruku pobjedu. Nisam mislio da je moguće završiti utrku sa samo jednom promjenom guma'', istako je novi - stari svjetski prvak.

Video: Lewis Hamilton Tribute - The Fastest Driver in Formula 1

Nakon svega što je napravio u karijeri najvećim dijelom je bio  vezan za Mercedes, točnije nikad nije vozio bolid koji nije pogonjen njihovim motorom. Iako je s tom momčadi izuzetno uspješan, pogotovo u turbo-hibridnoj eri – mediji ne prestaju sa špekulacijama o Ferrariju. Jer svi veliki vozači barem u jednom trenutku svoje karijere osjete želju za prelaskom u Ferrari. Na upit bi li bio zadovoljan ostvarenim bez prelaska u tabor Ferrarija Lewis odgovara:

''Mislim da da. Morate tako razmišljati kad ste dio Mercedesa. To znači da ste dio ove obitelji za cijeli život.100 posto bih bio zadovoljan da završim ovdje. Ferrarije mogu voziti na cesti. Hoće li mi biti žao da se nisam utrkivao za njih? Mislim da ne možete žaliti za stvarima koje na poznajete, iskreno. Sviđa mi se boja bolida, vidite kako su navijači strastveni, ekipu, ljude ispod podija… To je drukčije od bilo kojeg drugog mjesta. Kad dođem u Monzu puno navijača me pita kad ću doći u Ferrari. Primam puno poruka od Ferrarijevih navijača koji kažu da navijaju za Ferrari, ali da me poštuju. Nisu osvojili naslov od 2007., što znači da su navijači željni uspjeha. Siguran sam da je to možda povezano s činjenicom da sam ja osvajao naslov prošlih par godina. Ali, oni sad imaju dva sjajna vozača i siguran sam da su sretni što Leclerc postaje nova mlada zvijezda. Ja sam također jako uzbuđen vidjeti kako će napredovati 

Lewis je rođen 7. siječnja 1985.. Njegova obitelj doselila se s Granade u malo englesko mjesto Stevenage.  Otac Anthony Hamilton, kompjutorski tehničar, razveo se od supruge Carmen kad su Lewisu bile dvije godine. Hamilton je živio s majkom idućih osam godina, a zatim se preselio ocu i pomajci Lindi. Tata je preuzeo brigu o sinu koji je zanimanje za automobile pokazao vrlo rano, s nekih šest godina, s osam je počeo voziti karting, dvije godine kasnije će uzeti prvi naslov u mlađim kategorijama.

''Kad sam prvi put pobijedio u kartingu, nisam znao kako proslaviti. Došao sam na postolje, u ruke su mi gurnuli šampanjac, a ja nisam znao što da radim. Znao sam da trebam polijevati ostale, ali nisam znao da trebam staviti prst na bocu kako bi prskalo. Ja sam samo promućkao i čekao, rekao je u jednom od svojih prvih intervjua Lewis Hamilton. Legenda kaže kako je upravo negdje tada na nekoj od staza prišao velikom Ronu Dennisu i rekao: ''Ja sam Lewis, osvojio sam naslov prvaka i jednog dana želim voziti vaš bolid''.

Video: Lewis Hamilton | A Kid With A Dream · #WhatsYourDrive · EP01

I nije trebalo proći devet godina kako je planirao Ron, već tri da bi ostvarili novi kontakt. Lewis je uskoro postao dio razvojnog projekta McLarena. Imao je 13 godina. Taj ugovor garantirao mu je financijsku i tehničku potporu i, jednog dana, moguć ulazak u najbrži cirkus na svijetu. Javnost je Lewisa bolje počela upoznavati nakon što je u GP2 seriji osvojio naslov. Službena potvrda o dolasku u svijet Formule 1 je stigla u listopadu 2006. godine.

''Nismo željeli da ta informacija padne u zaborav zbog histerije oko umirovljenja Michaela Schumachera. Zato smo odlučili pričekati. Lewis je bio u McLarenovoj obitelji jako dugo i zaslužio je priliku'', objasnili su tada iz McLarena. 

Hamilton je povjerenje opravdao već u prvoj utrci, na Velikoj nagradi Australije gdje je osvojio treće mjesto. Do kraja debitantske godine rušio je rezultatske rekorde, skoro i osvojio naslov prvaka. Ako nije uspio u debitantskoj, jeste već u prvoj sljedećoj. I to kako, u posljednjem krugu na Interlagosu. 

''Bilo je ovo dugo putovanje u kojem je moja momčad odradila sjajan posao. Uspio sam u posljednjem zavoju prestići Glocka, zbog toga zahvaljujem Bogu. Bila je ovo jedna od najtežih trka u mom životu, možda i najteža. Ovo je san ali san koji mi se ispunio, govorio je nakon utrke Hamilton tada. Do kraja boravka u McLarenu tri sezone je završio na četvrtom mjestu, dva puta je bio peti. Dominacija je počela dolaskom u Mercedes.

Video: Lewis Hamilton | Living legend

''Želim biti kao Fernando Alonso i Kimi Raikkonen, oni su pomaknuli granice. Alonso u IndyCaru, Raikkonen u reliju... Nadam se da će se negdje naći mjesta i za mene. Obožavam automobile i utrke, a sve dok budem spreman i zdrav trudit ću se ostvarivati najbolje rezultate. Kako sada u Formuli 1, tako i u nekim novim izazovima ako i kad dođe do njih. Ipak, imam 34 godine pa polako razmišljam o mirovini, o tome puno razgovaram s bliskim osobama, s obitelji i suradnicima. Kako mi se sada čini, mirovina i nije tako daleko. Do sada sam bio isključivo u Formuli 1. Natječem se od svoje osme godine i znam da će mi biti jako teško kad definitivno odlučim povući se. Ali to je jednostavno tako, svima nam trebaju novi izazovi, naglasio je Britanac na proslavi 125 godina sudjelovanja Mercedesa u motosportu. Bez obzira kada će se povući, ono što je sigurno, Hamilton će biti i ostati jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close