Gasly: Bez menadžera sam se borio protiv morskih pasa
''Ovo je nevjerojatno. Bila je tako luda utrka, a mi smo profitirali od crvene zastave'', pričao je vidno uzbuđen mladi Francuz koji stvarno jeste puno toga prošao u svojoj karijeri.

Gasly: Bez menadžera sam se borio protiv morskih pasa

AutoMoto / AutoMoto Sport | 07. 09. 2020. u 08:06 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpuno neočekivano, utrka za VN Italije na kultnoj Monzi ispričala je jednu od najvećih priča posljednjih godina. Priču za koju je dobrim dijelom zaslužan Lewis Hamilton. Jer vrlo vjerojatno, ovo bi bila još jedna dosadna utrka da Britanac nije napravio grešku takvu kakvu je napravio. Ali valjda je tako moralo biti. Pierre Gasly je u nastavku utrke bio fenomenalan i na kraju je odradio fantastični, drugi dio utrke. Prvi Francuz nakon Alaina Prosta koji je slavio u Monzi 1989. godine. Istovremeno Gasly je postao prvi Francuz s pobjedom na jednoj F1 utrci još od 1996. godine i Oliviera Panisa.

''Ovo je nevjerojatno. Bila je tako luda utrka, a mi smo profitirali od crvene zastave. No, bolid je bio brz na stazi, ostavili smo iza nas neke prilično brze bolide. Prošao sam toliko toga u razmaku od 18 mjeseci. Prošle godine moje prvo postolje, već je to bilo wow s Alpha Taurijem, a sada i moja prva pobjeda ovdje u Monzi. Doista mi je teško shvatiti što se zapravo događa. Ova je momčad napravila tako mnogo za mene. Prvi su mi dali priliku u Formuli 1, prvi me doveli do postolja i prvi sada do pobjede. To je ludo, iskreno. Baš ludo. Tako sam sretan i ne mogu ima dovoljno zahvaliti. Svima iz AlphaTaurija i Honde'', pričao je vidno uzbuđen mladi Francuz koji stvarno jeste puno toga prošao u svojoj karijeri.

Degradiran u Red Bullu

Posebno tamo u prvoj polovini prošle godine, kada je njegovo mjesto u Red Bullu zauzeo Alex Albon, dok je Gasly prebačen u Torro Rosso. Međutim, ni ta degradacija nije zaustavila talentiranog vozača koji je znao odreagirati kada je bilo najvažnije, najteže.

Video: The Revenge of Pierre Gasly (Red bull to Toro Rosso)

Gasly je karijeru počeo naravno u kartingu, francusko prvenstvo, na međunarodnoj sceni se pojavio 2009. godine. Nakon što je 2013. godine osvojio titulu Formule Renault Eurocup, stigao je poziv iz Red Bulla. Gasly je dobio priliku u njihovom programu za juniore.

Video: Pierre Gasly France3 JT 24-09-2009

''Nisam imao nijednog menadžera pa sam se na neki način morao boriti protiv svih velikih morskih pasa u ovom moru i uspio sam u tome... Zaista sam sretan što sam to učinio bez menadžera i bez velikih plaćanja. Također je dobro da mladi vozači vide da je još uvijek moguće uspjeti na takav način. Nije stvar u novcu'', znao je reći Gasly koji će u svijet Formule 1 ući kao jedan od najperspektivnijih vozača.

Na kraju sezone 2017., na utrci za Veliku Nagradu Malezije zamijenio je Kvjata i završio na 14. mjestu.

Početak u Toro Rossu

Kad je Carlos Sainz Jr. krenuo dalje, a Kvjat uzeo odmor od Formule 1, Gasly je u Toro Rossu vozio s uglednim vozačem utrka izdržljivosti Brendonom Hartleyjem, na četiri od posljednjih pet utrka u sezoni.

Nagrađen je neposredno prije zatvaranja sezone, na utrci za Veliku nagradu Abu Dhabija 2017. godine, ugovorom za cijelu sljedeću sezonu. Nažalost, po njega stvari u Red Bullu nisu išle u željenom pravcu. Jednostavno nije išlo i već tada se počelo u krugovima Formule 1 pričati kako je talentirani vozač prerano promoviran u udarnu momčad Red Bulla, zajedno s Maxom Verstappenom. To je bila prva sezona za Red Bull koji se odlučio za Hondine motore.

Video: Pierre Gasly Crash Compilation

''Od sada bolid mora početi donositi rezultate, ali mora i Gasly. Dosad je stalno tražio neki problem na bolidu i šasiji. Pregledali smo sve i nismo našli ništa. Sada je plan da mu damo što veću podršku. Dobivat će postavke bolida od Maxa, jer on je iskusniji vozač i ima iskusniji tim inženjera. Može se poigrati s tim postavkama, ali ne se previše odmaknuti. Dosad je previše eksperimentirao i išao iz ekstrema u ekstrem'', poručio mu je Helmut Marko nakon blijedog nastupa na VN Austrije prošle godine. Vrlo brzo Marko je odlučio napraviti određene promjene, pa je Francuz završio poslan u Toro Rosso, a na njegovo mjesto je stigao Tajlanđanin Alexander Albon.

''Bio sam šokiran, jer to nije bilo ono što su mi govorili tijekom sezone. Nije bilo važno da li ja razumijem tu odluku ili ne, ja se okrenuo svojoj "novoj" momčadi i želio sam ostati maksimalno fokusiran'', govorio je Gasly koji će vrlo pokazati ljudima u Red Bullu da su pogriješili. Jer je u pet utrka s Toro Tossom osvajao bodove, na VN Brazila je došao na postolje kao drugi.

Alpha Tauri kao nešto novo

U veljači ove godine je postalo jasno kako Toro Rosso kao nekadašnji nasljednik Minardija, odlazi u prošlost. Alpha Tauri koji je 2016. godine lansiran u Austriji kao novi brend odjeće, odlučio je iskoristiti svoju priliku. Šef Alpha Taurija, Franz Tost je prilikom predstavljanja objasnio zašto smatra da je peto mjesto u poretku konstruktora realan cilj u 2020. za njegovu momčad.

''Red Bull Advanced Technologies nas je opskrbio s kompletnim ovjesom, mjenjačkom kutijom i hidraulikom, a vjerujemo da će i suradnja s Hondom biti još bolja. Zbog toga nam cilj mora biti jedno od prvih pet mjesta u poretku konstruktora'', govorio je Tost ne sluteći da će već u osmoj utrci njegova momčad imati pobjednika. Još na stazi u Monzi. Na istom mjestu gdje je Sebastian Vettel baš kao vozač Toro Rossa kreirao veliku senzaciju 2008. godine.

Video: French Commentators Go CRAZY when Pierre Gasly Wins

''Predugo u Formuli 1 nije bilo francuskog pobjednika, uvijek sam to govorio da to trebamo promijeniti. Samo nisam nikad očekivao da će se to dogoditi nama u Alpha Tauriju. No, od prošle godine smo bili fokusirani samo na sebe, radili i napredovali korak po korak'', naglasio je Gasly koji je će u nastavku sezone sigurno biti pod pritiskom, jer sada je ušao u društvo velikih momaka. Pokazao je da može, da zna. Plivati u društvu velikih morskih pasa.

Kopirati
Drag cursor here to close