Sjećanje

Dobri duh Julesa Bianchija lebdi iznad Suzuke

Na 396 stranica FIA-inog izvješća stoji i da je Bianchi nedovoljno usporio za vrijeme dvostrukih žutih zastava...
AutoMoto / AutoMoto Sport | 12. 10. 2019. u 18:02 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FIA je objavila zastrašujuće detalje nesreće u kojoj je Jules Bianchi pretrpio najveće usporenje od 254 g u trenutku dok je udario u 6.8 tona težak traktor – Francuz je sa staze izletio pri brzini od 198 km/h, a u traktor je udario 2.61 sekundi kasnije brzinom od 125 km/h.

Na 396 stranica FIA-inog izvješća stoji i da je Bianchi nedovoljno usporio za vrijeme dvostrukih žutih zastava, a nakon nesreće uveden je virtualni sigurnosni automobil i počelo se raspravljati o sigurnosti vozačeve glave. Bianchi je dugo vremena bio u komi i preminuo je od posljedica teških ozljeda glave 17.7.2015. u Nici u dobi od 25 godina, 11 mjeseci i 14 dana. To je bilo zvanično izvješće, izvješće koje nije promijenilo ništa.

Video: Jules Bianchi Accidentes Mundial Fórmula 1

Izvješće sa staze Suzuka, jedne od onih "starih" staza koja je proživjela i ostala u kalendaru Formule 1. Staze koja je godinama bila posljednja u kalendaru ili među posljednjima, što je bila garancija velikih uzbuđenja. Dovoljno je sjetiti se okršaja Senna i Prosta, pa prvog naslova Schumachera s Ferrarijem.

Nažalost, te kišne nedjelje, 5. listopada 2014. godine, dogodila se posljednja velika tragedija u svijetu Formule 1. Tragedija koja će puno toga promijeniti. Prije svega po pitanju zaštite vozača. Podsjećamo, u 45. krugu VN Japana Bianchi je izletio u zavoju broj sedam, i udario u mobilni kran koji je u tom trenutku sklanjao bolid vozača Saubera Adriana Sutila iz Njemačke. Saubera koji je trebao nakon Marussije sljedeća stanica u karijeri mladog Francuza.

Trebao je biti budućnost Formule 1

Jules Bianchi je trebao biti budućnost Formule 1, ono što je danas Leclerc u Ferrariju. Njegov veliki prijatelj još iz djetinjstva, krsni kum. Dečki su se zbližili još u djetinjstvu jer su njihovi očevi bili veliki prijatelji, a uz sve to Bianchijev otac imao je karting stazu na kojoj je mali Charles trenirao s Julesom i s vremenom su postali nerazdvojni prijatelji. Tri dana uoči kobne utrke u Japanu Jules je bio blizu potpisa za Sauber, koji je 'sestrinska' momčad Ferrariju.

- Spreman sam. Za to sam naporno radio cijeli svoj život. Imam dovoljno iskustva i osjećam se spremnim za taj izazov", govorio je Jules kojeg je svijet Formule 1 počeo upoznavati 2013. godine, iako je dvije godine ranije postao testni vozač Ferrarija.

Video: Jules Bianchi Funeral in Nice

U bolid Marussije  uskače bukvalno pred početak sezone. Automobilizam, brzina, utrkivanja, jednostavno su bili u krvi Francuza, što nije bilo neobično. Njegov djed Mauro bio je tri puta Svjetski prvak  u GT kategoriji, dok je njegov stric Lucien 1968. bio pobjednik kultne utrke 24 sata Le Mansa i u periodu od 1959. do 1968. imao sasvim solidnu karijeru u F1. Bianchi je dvije godine zaredom osvajao treće mjesto na GP2 Seriji, da bi 2012. vozio u Formuli Renault 3.5 Seriji. Već u prvim nastupima u F1 društvu Bianchi je skrenuo pažnju na sebe, vozeći limitirani bolid. Na prvoj utrci sezone odvezao je najbrži krug na razini Sebastiana Vettela te je s lakoćom završio ispred timskog kolege i oba Caterhama, a slično je ponovo i u Maleziji.

- Osjećam veliko samopouzdanje dok sam za volanom bolida. Nisam mnogo vozio u predsezonskom testiranju, no to me samopouzdanje drži. Optimist sam uoči nastavka sezone, jer svaki put kad dobijemo nadogradnje, još smo brži. Sad idemo vidjeti što će nam donijeti nove nadogradnje i možemo li se približiti sredini poretka. Ovo je zbilja ohrabrujući start. Neću reći da mogu biti sekundu brži, ali moram poraditi na svojoj vožnji i biti brži jednu desetinku. To bi bilo dobro, govorio je nakon nastupa u Australiji 2013. godine, tada mladi Francuz.

Ferrari je ozbiljno računao na Julesa

Na VN Monaka godinu dana kasnije osvojio je senzacionalno deveto mjesto i donio svojoj momčadi prve bodove u sportu.

- On je bio vozač kojeg smo izabrali za budućnost, jednom kada suradnja s Raikkonenom završi, govorio je bivši predsjednik Ferrarija Luca di Montezemola. Nažalost, samo par mjeseci kasnije stigla je VN Japana i velika tragedija.

- Pet krugova prije nesreće vrištao sam preko radija da zaustave utrku. Osjetio sam da je staza natopljena vodom, ali kad su zaustavili utrku bilo je prekasno. Utrka je trebala ranije startati i ranije završiti, sjeća se Felipe Massa.

Tko je kriv?

Jules se borio, devet mjeseci je bio u komi, u kritičnom stanju zbog teških ozljeda glave. Njegova obitelj bila je cijelo vrijeme uz njega u bolnici u Nici koja se nalazi nedaleko od njegove roditeljske kuće. Kako je vrijeme prolazilo, članovi obitelji su postajali svjesni činjenice kako je to bitka koju će teško dobiti Jules, zajedno sa svima.

- Vrijeme prolazi, a ja sam sada manje optimističan nego što sam možda bio dva ili tri mjeseca nakon nesreće, kada smo se mogli nadati da će ishod biti bolji. U određenom trenutku trebate biti čvrsto prizemljeni i shvatiti koliko je situacija ozbiljna, govorio je njegov otac Philippe. Kao da je znao što će se dogoditi 17. srpnja. Francuz je imao samo 25 godina kada je preminuo, devet mjeseci nakon udesa na VN Japana. Odmah nakon nesreće se krenulo s pitanjem tko je kriv?

Video: A Tribute To Jules Bianchi

Bianchi ili organizatori utrke. Odgovor na ovo pitanje tražila je i obitelj francuskog vozača. Odvjetnik obitelji je tvrdio da su pogreške učinjene u organizaciji utrke koja je održana u opasnim uvjetima u sezoni tajfuna u Japanu te smatra da su djela jednog ili više sudionika utrke možda dovele do nesreće.

Tražimo pravdu za Julesa i želimo utvrditi istinu o odluci koja je dovela do nesreće u kojoj je stradao naš sin na VN Japana 2014. Iako je Bianchijev slučaj prvi smrtni u Formuli 1 nakon 1994. i pogibije Ayrtona Senne, za Svjetski automobilistički savez (FIA) to nije fatalna nesreća. Bianchi je preminuo poslije 285 dana u komi, a FIA u tu klasifikaciju uzima one slučajeve u kojima vozač umre najkasnije 30 dana nakon nesreće.

Pet godina nakon nesreće organizatori VN Japana su odlučili zbog tajfuna kvalifikacije prebaciti za nedjelju, vozači su puno sigurniji u svojim bolidima, utrke pa skoro i da se ne voze po jakoj kiši. Neke stvari se jesu promijenile u međuvremenu, ali tog 5 listopada 2014. godine se još jednom potvrdilo koliko je tanka linija na kojoj hodaju vozači Formule 1. I ne samo u Formuli 1, već u motosportu uopće. I sutra kada starta još jedna utrka za VN Japana, iznad Suzuke će lebdjeti dobrih duh mladog Julesa Bianchija.

Kopirati
Drag cursor here to close