Senna

Danas bi slavio 61. rođendan

U Formuli 1, debitirao 1984. te je sjajnom desetljeću nastupao za Toleman, Lotus, McLaren i Williams…
AutoMoto / AutoMoto Sport | 21. 03. 2021. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 21. ožujka 1960. godine, rođen je Ayrton Senna da Silva, brazilski vozač Formule 1, poznat pod nadimkom Kišni čovjek.

Poginuo je u nesreći na VN San Marina u Imoli.

U Formuli 1, debitirao 1984. te je sjajnom desetljeću nastupao za Toleman, Lotus, McLaren i Williams…

Osvojio je titule svjetskog prvaka 1988., 1990. i 1991., pobijedio na 41 utrci, uz 19 najbržih krugova i čak 65 prvih startnih mjesta. Osvajao je vještinom vožnje i beskompromisnim stilom, bio najbolji  u najtežim, kišnim uvjetima te poznat i pod nadimkom ‘Kišni čovjek’.

Video: Alain Prost's Memories of Ayrton Senna

Svjetskoj popularnosti, osim brzine i sjajnih rezultata doprinijeli su mu jedinstven personality, šarm i stil života, ali i poslovni uspjesi. Nezaboravno je njegovo rivalstvo s Alainom Prostom, no i uvođenje beskrupuloznih i nesportskih poteza na trkaće staze.

Tragično je stradao 1. svibnja 1994. na VN San Marina u Imoli i taj će dan, kad je otišao jedan od najvećih, po mnogima i najveći junak ‘Oktanskog cirkusa’, zauvijek ostati zapisan u povijesti Formule 1.

Video: Top 10 Moments of Ayrton Senna Brilliance

Uzrok Sennine nesreće još se pouzdano ne zna. Šef momčadi Frank Williams, tehnički direktor Patrick Head i dizajner Adrian  Newey su oslobođeni svih optužbi. Nagađalo se da je možda bila pogreška u pripremi bolida. Upravljačka osovina je bila puknuta, ali se ne zna da li se to dogodilo prije ili poslije nesreće. Neki kažu da je uzrok bila grba na stazi što se brzo odbacilo kao mogućnost. Crna kutija, koja postoji u svim bolidima, je iz Senninog bolida uzeta i kasnije vraćena razbijena. Kružile su mnoge optužbe, nitko nije optužen.

Ayrton Senna je znao u trenucima velikog pritiska tokom utrke zadržati dah i tako voziti neko vrijeme. Pojavile su se teorije da se Senna možda onesvijestio kao rezultat tog. I to se odbacilo jer se vidjelo na snimci i prema tragovima na stazi da je Senna pokušao izbjeći sudar kočenjem. No, nije uspio.

Kopirati
Drag cursor here to close