WRC

Croatia Rally: Hrvatska se priprema za utrku

Hrvatska je za najbolje reli vozače treća, od ukupno 12 postaja ove godine, a 22 brzinska ispita odvijat će se na više od 300 kilometara staza.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 08. 03. 2021. u 12:46 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon završenog Arctic Rallyja u Finskoj, u kalendaru Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) slijedi Croatia Rally koji će se voziti od 22. do 25. travnja, a Hrvatska će po prvi put ugostiti najbolje reli vozače današnjice i postati 34. zemlja u povijesti koja će biti domaćin WRC utrke.

Na Croatia Rallyju se očekuje oko 80 posada, a brzinski ispiti će se voziti po lokalnim cestama na području Plešivice, Žumberka, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, dok je početni brzinski ispit rezerviran za Zagreb, priopćili su organizatori.

Treća postaja

Hrvatska je za najbolje reli vozače treća, od ukupno 12 postaja ove godine, a 22 brzinska ispita odvijat će se na više od 300 kilometara staza. Ono što je još uvijek nepoznato je hoće li se natjecanje održati uz prisustvo gledatelja, a organizatori su u iščekivanju odgovora nadležnih institucija.

Video: Croatia Rally Teaser | World Rally Championship 2021

"Do Croatia Rallyja nas dijeli svega 45 dana koje ćemo iskoristiti za utvrđivanje finalnih detalja oko natjecanja. Situacija u ukupnom poretku nakon prve dvije utrke je jako zanimljiva. Vodeći Finac Rovanpera ima samo 20 godina, što nam pokazuje o kakvom se talentu radi. Na Croatia Rallyju nas čeka zanimljiva borba u svim kategorijama, a počinje i WRC Junior koji ulazi u svoju 20. sezonu. Važan segment će sigurno biti i činjenica da je naš reli prvo potpuno asfaltno natjecanje ove sezone pa ostaje za vidjeti kako će se vozači snaći u takvim uvjetima“, istaknuo je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja.

Pobjednik Relija Monte Carlo, prvog natjecanja sezone, Francuz Sebastien Ogier u Finskoj je izletio sa staze drugog dana natjecanja, što ga je na kraju stajalo plasmana. Izborio je tek jedan bod na Powerstageu i u Hrvatsku stiže kao trećeplasirani u prvenstvu. Estonac Ott Tanak je na Arctic Rallyju izborio četrnaestu pobjedu u karijeri i skočio na peto mjesto u prvenstvu nakon razočaravajućeg početka sezone i izlijetanja na Reliju Monte Carlo.

Najmlađi u Hrvatskoj

Na Croatia Rally će kao najmlađi vodeći vozač Svjetskog prvenstva u povijesti stići 20-godišnji Finac Kalle Rovanpera. U poretku vozača ima četiri boda prednosti ispred Belgijanca Thierryja Neuvillea koji je obje utrke ove sezone završio na trećem mjestu. Upravo u Hrvatskoj Neuville, kojem odlično leže natjecanja na asfaltnoj podlozi, se nada boljem plasmanu, ali i razumijevanju sa suvozačem.

Samo nekoliko dana prije starta nove sezone u automobil mu je uskočio Martijn Wydaeghe kojem je materinji jezik flamanski, a bilješke čita na francuskom pa su neki izgovori tijekom Arctic Rallya, popraćeni problemima s komunikacijskim sustavom, rezultirali sporijim vremenima.

Wydaeghe je upisao tečaj francuskog koji će testirati idućeg vikenda u Italiji na Rallyju Il Ciocco na kojem će nastupiti s Neuvilleom u Hyundaiju i20 R5 u sklopu priprema za dolazak u Hrvatsku. Društvo će im praviti momčadski kolege, Irci Craig Breen i Paul Nagle, trenutačno šestoplasirani u prvenstvu.

Razočarenje Hyundaija

U Hrvatskoj slijedi i nastavak momčadskog natjecanja. Branitelj naslova Hyundai je imao razočaravajući start sezone u Monte Carlu, gdje je Toyota izborila dva prva mjesta. Hyundai trenutačno zaostaje 11 bodova za Toyotom i obje momčadi prilagođavaju automobile za prvi potpuno asfaltni reli sezone. Najavili su testiranja u Hrvatskoj tijekom ožujka i travnja, gdje će tražiti idealno podešavanje ovjesa i isprobavati gume. Ford drži treću poziciju poretka s 53 boda manje od Hyundaija, a njegovi će vozači također isprobati hrvatski asfalt u danima prije Croatia Rallyja kako bi se što bolje pripremili za nastup.

Junior WRC za vozače do 30 godina ulazi u svoju jubilarnu, 20. sezonu, koja će početi na Croatia Rallyju. Ove je sezone u kalendaru Junior WRC-a pet natjecanja, a sve posade nastupaju u istovjetnim Ford Fiesta R2 automobilima koje priprema M Sport. Croatia Rally će se bodovati i za WRC-2 u kojem je trenutačno vodeći Danac Andreas Mikkelsen s automobilom Škoda Fabia R5 Evo te WRC-3 gdje su na vrhu bodovno izjednačeni Francuz Yohan Rossel u Citroenu C3 Rally2 i Finac Teemu Asunmaa u vozilu Škoda Fabia R5 Evo.

Kopirati
Drag cursor here to close