Pat Symonds

Budućnost "zelene" Formule 1 je u – dvotaktnim motorima?

Legendarni britanski inženjer Pat Symonds koji obnaša funkciju tehničkog direktora Formule 1 smatra da bi dvotaktni motori u kombinaciji s električnima mogli donijeti ekološki pomak u tom sportu.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 15. 01. 2020. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pat Symonds poznat je gotovo svakom ljubitelju automobilističkih utrka kao inženjer koji je godinama bio jedna od glavnih figura u F1 momčadima Williamsa, Benettona, Renaulta i Virgina, a danas drži poziciju tehničkog direktora u Formuli 1. Na konferenciji posvećenoj energetskoj efikasnosti u automobilističkim utrkama prije nekoliko dana Symonds je iznio prilično zanimljiv prijedlog.

Prema njemu, najbolji način da se F1 bolidi i dalje razvijaju a da pritom ostanu ekološki prihvatljivi jest da prijeđu na hibridni pogon koji kombinira elektromotor s benzinskim kao i sada – no, da taj benzinski motor bude dvotaktni. Dvotaktni motori tradicionalno se ugrađuju u malene gradske skutere, kosilica ili vanbrodske motore za čamce, no tehnologija je prema Symondsovom viđenju značajno napredovala, piše Bug.hr.

Osim što su vrlo energetski učinkoviti, dvotaktni motori današnjice riješili su mnoge tehničke probleme koji su ih nekada mučili. Dodatno, proizvode i vrlo atraktivan zvuk iz ispušnih cijevi, pa bi se time popravila i zvučna slika Formule 1. Upravo nedostatak glasnog atraktivnog zvuka jedna je od najčešćih zamjerki ljubitelja oktana kada govore o modernim hibridnim pogonima bolida.

Izravno ubrizgavanje, turbo punjači i novi sustavi paljenja omogućuju dvotaktnim motorima visoku razinu efikasnosti ali i ekološki prihvatljiviji rad, napominje Symonds, i dodaje kako vjeruje da upravo ovaj oblik motora ima budućnost u trkaćim bolidima. Povrh toga Formula 1 ionako ima plan postati "zelenija" u narednim godinama, među ostalim i kroz korištenje ekološki prihvatljivijih goriva – pa bi kombinacija njih i dvotaktnih motora mogla biti dobitna, barem ako pitate Pata Symondsa, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close