#ValeYellow46

Doktorova ordinacija je još uvijek otvorena

Gledajući dosadašnju karijeru Valentina Rossija, puno toga bi se moglo napisati, skoro da je svaka utrka priča za sebe, ali ono što ostaje to je njegov ritual prije svake nove.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 10. 03. 2019. u 09:27 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dottore" je spreman za novu sezonu, 24. u karijeri. Čovjek koji je prošlog mjeseca proslavio 40 rođendan, još u ožujku 2018. godine je potpisao novi dovogodišnji ugovor s Yamahom. Prošle se mučio s tom istom Yamahom koja po njegovom mišljenju nije bila prava, ali Valentino Rossi ne odustaje, žarko želi još jednu titulu. Posljednju je osvojio prije deset godina.

" Osvajanje desete titule je san u koji i dalje vjerujem, ali je i velika žal jer sam je zaslužio. Dvije titule sam izgubio (2006. i 2015. godine) u posljednjoj utrci, također sam bio viceprvak još nekoliko puta (2000, 2014. i 2016), zato mislim da sam zaslužio tu desetu titulu. To je razlog zašto i dalje pokušavam, zašto ne odustajem. Kad sam potpisao prošli ugovor, mislio sam da je to zadnji, ali evo me još sam tu", rekao je nedavno Talijan koji je bio itekako zadovoljan posljednjim testiranjima. 

"Predsezonski testovi su bili veoma značajni. U Sepangu i Kataru se vidjelo kako idemo naprijed, kako smo napravili određene pomake. Još imamo prostora za napredak, ali smo na dobrom putu", mišljenja je Rossi.

Rossi se rodio 16. veljače 1979. godine, četiri mjeseca prije nego što će njegov otac Graziano na legendarnom Grobniku ostvariti prvu pobjedu u klasi do 250 kubičnih centimetara.

Naravno, Valentino je odrastao uz motore, ali zbog straha prije svega majke Stefanije za sigurnost, prvo se okušao u kartingu. Već tada se moglo osjetiti kako će postati ovisan o brzini. Nakon kartinga prelazi u mini moto seriju, prije nego što će krenuti njegova prava karijera.

S Apriliom je počeo 1994. godine testiranja, nastupao je u europskom i talijanskom prvenstvu. Dvije godine kasnije stigla je prva pobjeda u karijeri. Na Apriliji RS125, 18-tog kolovoza 1996, mjesto radnje bila je staza Masaryk u Brnu. Od tada do danas je ostvario 115, devet puta je bio svjetski prvak, sedam u kraljevskoj klasi. Sedam manje od velikog, legendarnog Giacoma Agostinija.

"Nisam najveći u povijesti. Možda bih se stavio na podij svih vremena uz Agostinija i Hailwooda", rekao je nakon posljednje pobjede u Assenu, prve nakon 385 dana i slavlja u Kataloniji.

Ako bismo ga mogli porediti s nekim iz svijeta auto moto sporta, onda bi svakako to bio Ayrton Senna. jer obojica su uvijek na stazi bez kalkulacija, spremni uraditi nešto što u tom trenutku nitko ne očekuje, proći rivala u najgorem zavoju, najtežem trenutku. Ni Rossi, baš kao ni Senna ne bira put do pobjede, spreman je napraviti sve. Dovoljno je sjetiti se Malezije 2015. godine.  I ne odustaje. Ni ozljede, ni teški lomovi, slabiji motor nisu mogli zaustaviti Doktora kroz sve ove godine. Samo donekle usporiti.

O kakvom se vozaču radi najbolje potvrđuje priča bivšeg Ferrarijevog inženjera Luigija Mazzole. Priča kaže da se strašno brzo adaptirao na bolid Formule 1, spustio zaostatak za Schumacherom na pola sekunde jednom prilikom.
"Ne sjećam se koliko je bilo testiranja, ali znam da je jednom prilikom išao tako brzo. Michael (Schumacher) je pratio telemetriju i nije mogao vjerovati", priča Mazzola.

Gledajući dosadašnju karijeru Valentina Rossija, puno toga bi se moglo napisati, skoro da je svaka utrka priča za sebe, ali ono što ostaje to je njegov ritual prije svake nove. Zaustavlja se dva metra od motora, saginje, pa dodiruje čizme. Prije samog sjedanja na motor dotakne desni naslon za stopalo. S motora uvijek silazi na isti način, kada zamahne desnom nogom preko prednjeg dijela motora. I nije uvijek u karijeri Doktora bilo sve idealno.

2008. godine se našao u velikim problemima zbog neplaćenog poreza. Država je tražila da plati porez iako je živio određeno vrijeme u Londonu. Na kraju je umjesto "traženih" 112 milijuna što poreza, što kamata, kazni, pronašao dogovor za 35 milijuna. Tako je za razdoblje od 2001. do 2004.  morao platiti 19 milijuna, pa još 16 milijuna eura za 2005. i 2006. godinu. Nastupao je u WRC-u, često i na Rally Showu u Monzi, dva puta je vozio osam sati Suzuke.

Uspješan je vlasnik Moto3 tima i tvornice odjeće i opreme s oznakom VR46.

Rossi je veliki ljubitelj pasa. Osam godina je imao britanskog buldoga Guida, koji je uginuo 2008. godine. Da to nije bio običan pas, potvrđuje i podatak da je " Gazzetta" objavila tu informaciju. Uvijek je Guido bio uz Rossija, na stazama, treninzima, privatnom životu. Zato i ne iznenađuje što ga je Doktor dao nacrtati na motoru s krilima anđela nakon što uginuo.

Istovremeno Rossi se je jedan rijetkih, ako ne i jedini vozač na svijetu koji se utrkivao s robotom. Japanski motorobot koji je razvila Yamaha postigao je krajnju brzinu veću od 200 km/h te je odmjerio je snage s deveterostrukim svjetskim prvakom. Na kraju je ipak pobijedio Rossi.

U svijetu auto moto sporta lijepe žene su normalna pojava, pa ni Rossi nije iznimka. Naravno, broj njegovih pobjeda i "zavedinih" žena nije isti, ali se Rossi trudi.. Roberta Tirrito, Linda Morselli, Aura Rolenzetti, Marwa Klebi, Mandala Tayde, Maddalena Corvaglia, Martina Stella, samo su neke od poznatih djevojka koje su bile u vezi ili su ih mediji povezivali sa Valentinom Rossijem.

Kopirati
Drag cursor here to close