Transparentnost

ZZOR donio uputstvo o uspostavi liste čekanja za lijekove sa liste Fonda solidarnosti FBiH

Vijesti / Flash | 03. 05. 2015. u 14:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Federalni Zavod će uskladiti postojeće liste čekanja za lijekove sa odredbama ovog uputstva u roku od 90 dana", stoji u Službenim novinama FBiH br. 19/15.

"Ovo je prvi put da liste čekanja ulaze u Službene novine! Mi priželjkujemo da se liste postepeno ukidaju, a one se sada još više oslužbenjuju . Malo je reći da smo razočarane", kaže za Oslobođenje Spomenka Hadžić iz UG Renesansa.

Prim mr. ph. Adnan Berberović iz ZZOR-a potvrđuje da su liste čekanja prvi put ušle u Službene novine, ali, ističe, to je samo zato da bi se u ovu osjetljivu oblast uvelo više reda i transparentnosti.

"Nema zemlje koja nema ovakve liste. Svima su poznati problemi oko financiranja Zavoda. Evo, neka federalna Vlada uplati sredstva na koja se obvezala i problema će već biti manje", ističe prim. Berberović napominjući da su do sada kriteriji na listama čekanja bili različiti.

"Za citostatike se dolazilo na jedan način, za liječenje multipla-skleroze na drugi, za liječenje upalnih bolesti debelog crijeva na treći. Sada su tri kriterija za sve odlučujuća: zdravstveno stanje pacijenta, stupanj hitnosti i dužina čekanja", kaže Berberović, a od Ranka Tošića, rukovoditrelja jedne od najvažnijih službi u ZZOR-u, saznaje se da je iz novo uspostavljenih kriterija apsolutno izbačen kriterij starosti, koji je do sada postojao.

Uputstvo, inače, sadrži 16 članova, a 13. se odnosi na to da je federalni Zavod dužan, na osobno traženje pacijenta, omogućiti mu neposredan uvid u listu čekanja za lijekove.

Čak se razmišlja, kažu sugovornici Oslobođenja iz FZZO-a, da se uvede i elektronska forma dolaženja do tih podataka.

Najavu federalnog premijera Fadila Novalića u svom nedavnom ekspozeu da će u rebalansu proračuna Federacija osigurati za Fond solidarnosti jedan milijun maraka Berberović pozdravlja, ali i primjećuje:

"To, u biti, ne mijenja sadašnju situaciju. Jer, ako uzmete u obzir to da godišnje liječenje jednog pacijenta iznosi 40.000 KM ili 100.000 KM, onda ćete vidjeti što taj milijun znači", kaže Berberović, koji nije mogao reći koliko je trenutno pacijenata koji koriste sredstva Fonda.

Još ranije nam je u ZZOR-u rečeno da ih je preko tisuću.

"Mi već dugo vremena ukazujemo na to da je jedino rješenje dio prihoda od trošarina na duhan i alkoholna pića usmjeriti u kupovinu skupih lijekova, ali oni koji o tome treba da odluče nemaju ovih problema. Ako se oni razbole ili netko njihov, za njih će se naći pare. Mi u Renesansi ne prihvaćamo nijedno rješenje koje liječenje stavlja na čekanje", ističe Snježana Rubčić iz Renesanse, napominjući da je jedino ohrabrenje to što i mnogi doktori s kojima Udruženje kontaktira misle isto.

"Neki od njih su bili više od nas iznenađeni saznavši za liste u Službenim novinama", tvrdi Rubčić.

Kopirati
Drag cursor here to close