BiH - EU

Zvizdić-Mogherini: Napredak BiH se treba nastaviti

Vijesti / Flash | 10. 07. 2017. u 09:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje (Vijeće SP) između Bosne i Hercegovine i Europske unije održalo je svoj drugi sastanak 10.07.2017. godine. Vijeće SP pozdravilo je europsku perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Vijeće SP je konstatiralo napredak Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU u veljači 2016. godine, kao i Zaključke Vijeća iz rujna 2016. godine kojima se Europska komisija poziva da dostavi Mišljenje o osnovanosti zahtjeva koji je podnijela Bosna i Hercegovina.

Vijeće SP pozvalo je Bosnu i Hercegovinu da nastavi i intenzivira napore na osiguravanju efikasnog provođenja Reformske agende u skladu s rasporedom iz akcionog plana koji su usuglasile vlasti u Bosni i Hercegovini, u korist njenih građana i u bliskoj suradnji s Europskom unijom, međunarodnim financijskim institucijama i drugim međunarodnim partnerima, kao i sa civilnim društvom. Pozivajući se na svoj prvi sastanak, Vijeće SP je naglasilo da je kredibilna implementacija obaveza koje je preuzelo vodstvo Bosne i Hercegovine jedini način na koji zemlja može napredovati na putu Europskih integracija.

Vijeće SP pozdravilo je uspostavljanje mehanizma koordinacije o pitanjima u vezi s EU u kolovozu 2016. godine, kao i početak njegovog rada, te je pozvalo sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju efikasnu implementaciju ovog mehanizma, što uključuje i potrebu osiguravanja usklađenih i objedinjenih odgovora na Upitnik Komisije, kao nezaobilazan korak u pravcu poboljšanja efikasnosti administracije u Bosni i Hercegovini, uz odgovarajući doprinos sa svih nivoa vlasti u cijeloj zemlji.

Vijeće SP naglasilo je potrebu da vlasti u Bosni i Hercegovini pripreme strateški program za pravno približavanje zemlje Europskoj uniji, u skladu sa zahtjevima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da se osigura neometano funkcioniranje svih zajedničkih tijela EU i Bosne i Hercegovine predviđenih Sporazumom, uključujući Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

Vijeće SP je napomenulo da potpisivanje Protokola o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u decembru 2016. godine nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te potpuna implementacija SSP-a predstavljaju važne elemente posvećenosti zemlje procesu Europskih integracija.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje (Vijeće SP) pozdravilo je usvajanje strategije integriranog upravljanja granicom (IBM) i novi zakonodavni okvir o migraciji i azilu. Vijeće za stabilizaciju je podsjetilo da Bosna i Hercegovina hitno treba da zadovolji međunarodne standarde u vezi s borbom protiv pranja novca i financijskog terorizma.

Kada se radi o borbi protiv terorizma Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje izrazilo je bojazan da je Bosna i Hercegovina zahvaćena fenomenom stranih terorističkih boraca i radikalizacijom. U tom smislu je Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravilo važne mjere koje su preduzele vlasti Bosne i Hercegovine u protekloj godini.

Vijeće je pozvalo državne organe vlasti da dalje nastave s poduzimanjem koraka u tom smislu, prije svega u sprečavanju i borbi protiv radikalizacije.

U vezi s Okvirnim sporazumom o učestvovanju u civilnim i vojnim misijama EU potpisanim 2015. godine Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je pozdravilo napore Bosne i Hercegovine da postane aktivno angažirana u operacijama upravljanja rizikom u okviru EU. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je potaknulo Bosnu i Hercegovinu da i dalje razvija svoju ulogu i opredjeljenje da bude zemlja koja pruža usluge u domenu sigurnosti. Imajući ovo u vidu Vijeće SP je pozvalo Bosnu i Hercegovinu da i dalje ostvaruje pomake ka usuglašavanju s deklaracijama EU i odlukama Vijeća EU.

U vezi s financijskom pomoći EU Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je pozdravilo dalji napredak u pripremanju koherentnih strategija u zemlji u ključnim sektorima kao što su energija i poljoprivreda kako bi se otvorio put ka financiranju od strane EU. Vijeće SP potvrđuje napredak Bosne i Hercegovina na usvajanju Vijeće SP konstatuje napredak Bosne i Hercegovine u usvajanju cjelodržavne strategije u sektoru transporta koja će ovom sektoru otvoriti put za osiguravanje podrške u sklopu Instrumenta pretpristupne pomoći II.

Vijeće SP se također raduje potpisivanju Ugovora o transportnoj zajednici od svih ugovornih strana. Vijeće SP je također primilo k znanju usvajanje strategije Bosne i Hercegovine u oblasti zaštite okoliša. Pozdravljajući učešće Bosne i Hercegovine u regionalnim inicijativama Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje podsjetilo je na mogućnosti koje su ponuđene u agendi za povezivanje te na buduće praćenje kako bi se poboljšale transportne i energetske regionalne veze Bosne i Hercegovine.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je također pozdravilo Izvještaj o politici proširenja EU za 2016. godinu i Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu kojeg je Komisija usvojila 9. studenog 2016. godine te je pozvalo Bosnu i Hercegovinu da nastavi s dostavljanjem povratnih informacija u vezi s preporukama za navedenu politiku.

Kopirati
Drag cursor here to close