Hoće, neće ...

Zvizdić: Vlada RS blokirala Transportnu zajednicu

Vijesti / Flash | 24. 07. 2017. u 19:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno je održan Summit u Trstu koji je završen a da Bosna i Hercegovina nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je blokadu potpisivanja u posljednjoj fazi napravila Vlada Republike Srpske, jer je unutar tri dana poslala tri različita mišljenja, a svako je značilo stopiranje potpisivanja ugovora jer je predstavljalo promjenu uvjeta potpisivanja ugovora.

" 2009. smo pokrenuli potpisivanje sporazuma, 2010. potvrdilo ga je Predsjedništvo BiH. Radilo se na pripremama i aneksima, a u veljači ove godine ministar Ismir Jusko je parafirao ugovor. Od tada nismo dobili niti jednu značajniju primjedbu. Vlada FBiH je u travnju dala svoje mišljenje, a nekoliko dana prije Summita dobili smo mišljenje Republike Srpske koje ne samo da je čudno, već i provokativno, gdje kažu da ugovor o TZ treba potpisati kada BiH postane članica Europske unije", izjavio je Zvizdić za N1.

Zvizdić je kazao da se telefonskom sjednicom pokušao pokazati razinu kredibiliteta, ali da ni tada nije bio jasan stav Vlade Republike Srpske, jer je treći uvjet koji pominje izvaninstitucionalno rotiranje entitetskih i državnih ministara za Vijeće ministara BiH bio potpuno neprihvatljiv.

" Sjednica nije okončana jer smo spoznali da postoji uvjet o rotaciji entitetskog s državnim ministrima. Kada su spoznali da je napravljena velika šteta svim građanima, entitetima i BiH - promijenili su mišljenje. Ministar Jusko je kontaktirao resornog kolegu i mislim da se ide ka finiširanju takvog stava koji će omogućiti usvajanje i potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici (TZ). Mislim da ćemo to uraditi vrlo brzo, govorim o narednim danima, a ne tjednima i mjesecima", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Također je potvrdio da je povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uputio pismo bh. vlastima gdje je "bio prilično oštar i zaprijetio da BiH neće dobiti obećani novac ako se ne potpiše ugovor o Transportnoj zajednici".

"Da, pismo je stiglo, ali Hahn i predstavnici europskih institucija nisu tako oštri, već govore diplomatskim i stručnim rječnikom. Rekao je ono što smo i mi poručili. BiH je dobila četiri projekta, od ukupno šest odobrenih iz cijelog regije. To je ogroman uspjeh i na tome su nam svi čestitali. Rečeno je da je neophodno potpisivanje Ugovora o TZ, bez zadatog roka. Ako su projekti odobreni, a mi želimo da realizacije krene što prije, onda je logično da taj posao moramo uraditi brzo, a ne za šest ili devet mjeseci. Dobili smo grant sredstva u iznosu 46 milijuna eura i entiteti odnosno vlade i poduzeća moraju kreirati financijske kapacitete kako bi krenuli u operativni dio. Pokušaj opstrukcije potpisivanja ugovora o TZ je učinjen kako bi se poslala poruka da ne funkcionira Vijeće ministara BiH. To je bio loš potez i loša poruka koja će imati negativne reperkusije. Ali, sada je stvar promijenjena i ugovor o TZ će biti potpisan", rekao je Zvizdić.

Zvizdić je istaknuo da Johannes Hahn stalno govori o potrebi da BiH bude dio prostora Zapadnog Balkana u svim integrativnim procesima, naročito u infrastrukturnim procesima.

"U Trstu je jasno definirano da smo se od prvobitne ideje o carinskoj uniji pomakli ka ideji jedinstvenog ekonomskog tržišta, kako bi imali brži protok robe i ljudi. Svi preferiraju da financijski kapaciteti budu osigurani kroz akcize, iako se ostavljaju i druge opcije. Bitno je da imamo model koji će dati garanciju da smo kredibilni i sigurni da vraćamo kredite. Svi se sada fokusiramo na akcize kao najdjelotvorniji način", dodao je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close