Čas posla

Zvizdić o tajnom dokumentu: Zastoji prevladani, mjere ispunjene, čeka se popis

Vijesti / Flash | 10. 02. 2016. u 10:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tekst o mehanizmu koordinacije, koji je objavljen u Službenim novinama, utemeljen je na tri načela i to na ustavnoj strukturi u BiH, na efikasnosti mehanizma te na usklađenosti mehanizma s odredbama SSP-a, rekao je na konferenciji za medije predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Potvrdio je kako je uspostavljanjem "Mehanizma koordinacije", tijela koje bi trebalo omogućiti da BiH u procesu europskih integracija s Europskom unijom razgovara usuglašenim glasom, ispunjen važan uvjet za predaju aplikacije za članstvo u Uniji.

Uspostavljanje ovog tijela bio je jedan od uvjeta za napredak BiH ka EU, što je ključni prioritet djelovanja Vijeća ministara za što postoji i suglasnost među svim političkim akterima u BiH.

Zvizdić je naglasio kako su zastoji na putu k EU prevladani i da je BiH na putu k europskim integracijama, a sve to konstatirano je i u Izvještaju za BiH Europske komisije. Dodao je da je pred BiH daljnja implementacija Reformske agende i prilagodba Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje (SSP) između BiH i EU.

Tijelo je uspostavljeno na posebnoj sjednici Vijeća ministara 26. siječnja, a ta sjednica bila je posvećena pitanju predaje aplikacije za članstvo u EU te je od tada ostavljeno vrijeme da se i drugi nivoi vlasti upoznaju o tekstu mehanizma koordinacije.

Kada je u pitanju Reformska agenda, od 33 mjere definirane u Akcijskom planu za implementaciju Reformske agende za razinu BiH završeno je 17 mjera, odnosno više od 50 posto zadanih ciljeva.

''Za osminu vremena implementirano je 50 posto mjera budući da je Reformska agenda usvojena prije šest mjeseci za period od 2015. do 2018. godine odnosno za razdoblje od 48 mjeseci. Iako je na nivou entiteta provedba nešto manja, radi se o kredibilnoj provedbi Agende'', ocijenio je Zvizdić.

Najavio je i kako bi uskoro trebali biti objavljeni rezultati popisa stanovništva, što je važno jer BiH neće moći odgovoriti na pitanja iz upitnika bez rezultata popisa.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close