Nije se pojavio

Zvizdić ignorirao zahtjev parlamenta za dokazivanjem većine

Vijesti / Politika | 20. 09. 2017. u 11:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nije se u srijedu pojavio pred Zastupničkim domom parlamenta BiH kako bi razjasnio ima li dovoljnu potporu kako bi nastavio obnašati sadašnju dužnost, što je izazvalo ljutnju zastupnika koji su to od njega ranije zatražili.

Zastupnički dom ranije je donio zaključak kojim je od Zvizdića zatražio da na današnjoj sjednici predstavi potpise zastupnika koji ga podupiru kako bi na toj osnovi parlament mogao donijeti stajalište o statusu sadašnjeg saziva Vijeća ministara odnosno o tome može li ono nastaviti rad ili će se inicirati njegova smjena.

Zaključak je usvojen na prijedlog Sadika Ahmetovića, bivšeg zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), koji je iz nje izbačen i sada djeluje kao neovisan, a na tragu je činjenice da se vladajuća većina na državnoj razini odavno raspala.

Zvizdić je sa službenog puta u Bruxellesu preko medija, zastupnicima koji inzistiraju na tome da je izgubio potrebnu potporu u parlamentu, poručio kako njihovu inicijativu smatra "pukim politikanstvom", jer se zaključkom krše jasno utvrđene zakonske procedure kojima je definiran način biranja i smjene Vijeća ministara.

"To bi u stvarnosti predstavljalo ismijavanje vladavine prava i smatram da u takvom procesu ne trebam sudjelovati", Zvizdićeva je poruka iz Bruxellesa koju je prenijela agencija Fena.

Zastupnik Ahmetović na sjednici Zastupničkog doma inzistirao je na tvrdnji kako je ponašanje premijera nedopustivo jer time praktično ignorira parlament i njegove zaključke koji bi morali biti obvezujući za izvršnu vlast.

Istaknuo je kako javno treba kazati građanima da u državi nema parlamentarne većine pa je važno znati ima li izvršna vlast uopće kapaciteta za rješavanje pitanja od životnog značaja.

Potpora Ahmetovićevu inzistiranju došla je iz oporbenog SDP-a, čiji je zastupnik Saša Magazinović ustvrdio kako se jasno pokazuje da Zvizdić ne poštuje parlament, a na sličan su način reagirali iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. "Mi ćemo podržati svaku inicijativu za smjenu sadašnjeg Vijeća ministara", kazao je SNSD-ov Staša Košarac.

Zastupnik vladajuće SDA Šemsudin Mehmedović kazao je pak kako je stajalište njegove stranke da Zvizdić ima većinu, a onaj tko smatra da to nije slučaj i da postoji neka druga parlamentarna većina to treba i dokazati.

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je kako je cijela inicijativa politički igrokaz jer je svima jasno da ne postoji mogućnost okupljanja bilo kakve nove parlamentarne većine.

Poslovnikom o radu Zastupničkog doma parlamenta BiH predviđeno je da postupak rasprave o povjerenju Vijeću ministara može pokrenuti najmanje osam zastupnika no na taj se korak nitko nije odlučio a zaključak o tome da Zvizdić sam prikuplja potpise kojima će dokazati kako ima potporu većine je presedan kojega poslovnik uopće ne predviđa. Tako nije predviđena ni bilo kakva sankcija zbog Zvizdićeve odluke da taj zaključak jednostavno ignorira.

Vlast u Bosni i Hercegovini na državnoj razini, nakon izbora provedenih 2014., uspostavili su SDA, HDZ BiH, te blok stranaka iz Republike Srpske okupljen oko SDS-a. Nešto više od godinu dana u koaliciji je bila i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića koja je odlučila napustiti vlast, a umjesto nje ušao je Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Takva koalicija de facto se raspala zbog sukoba između čelnika SDA-a Bakira Izetbegovića i Radončića, a uz to je SDA ostala bez tri zastupnika koji su izbačeni iz članstva zbog neposluha prema odlukama stranačkog vrha.

Teorijski vladajuća koalicija ima 23 od 42 zastupnika koliko ih ima u Zastupničkom domu, no problem je u četvorici zastupnika SBB-a na čije se glasove izvršna vlast ne može računati sa sigurnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close