reformska agenda

Zvizdić: Fokus će biti na smanjenju sudjelovanja vladinog sektora u ekonomiji

Vijesti / Flash | 28. 07. 2015. u 14:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) informirao članove komisije o procesu pripreme reformske agende za BiH, istakavši da je ovo konačan tekst agende koji je u potpunosti usuglašen između Vijeća ministara, Vlade Federacije BiH (FBiH), Vlade Republike Srpske (RS) te vlada županije.

Pojasnio je da se reformska agenda sastoji iz šest ključnih oblasti, i to javnih financija, poslovne klime, tržišta rada, socijalnih fondova, vladavine prava, reforme javne uprave, unutar kojih je određen niz mjera i aktivnosti.

U pogledu mjera u oblasti javnih financija kazao je da će fokus biti na ozbiljnom smanjenu javne potrošnje, odnosno smanjenju sudjelovanja vladinog sektora u ekonomiji. Osim toga, naglasio je, doći će i do znatno manjeg poreskog opterećenja kako na rad, tako i na investicije.

Također će biti pokrenute reforme bitnih sektora, kao što je zdravstvo, što podrazumijeva uvođenje trezorskog sustava, poslovanje i definiranje novih izvora i modela financiranja.

Kad je riječ o poslovnoj klimi i konkurentnosti, što je fokus agende, pojasnio je da se radi o obvezi usvajanja novih zakona o gospodarskim društvima i direktnim stranim ulaganjima, pojednostavljenju registracije poslovnih subjekata i procedura svih, a pogotovo građevinskih dozvola, kao što je već urađeno u zemljama u regiji.

Također će se pokrenuti ozbiljna analiza nameta, pogotovo parafiskalnih, s ciljem da se sagleda nivo transparentnosti i da se izbace nameti koji u ovom trenutku ne trebaju opterećivati privredne subjekte.

U pogledu tržišta rada, pojasnio je da se radi o izmjenama i poboljšanju radno-pravnog zakonodavstva i ulasku u analizu socijalne i penzione zaštite, na način da vladajući kriterij budu potrebe, a ne do sada stečena prava. To će, istaknu je Zvizdić, biti dosta teška i bolna reforma, s kojom će se krenuti kada se ojačaju porezna osnova i proračuni.

Za oblast vladavine prava i dobro upravljanje kazao je da je potrebno da se pojača bliska suradnja obavještajnih i policijskih agencija na svim nivoima vlasti, s obavezom mnogo operativnijeg rada i razmjene informacija sa Europolom i sličnim organizacijama.

U pogledu reforme javne uprave pojasnio je da podrazumijeva nove zakone o državnim službenicima na svim nivoima vlasti, koji će povećati nivo transparentnosti i staviti u prvi plan kompetitivnost i sposobnosti onih koji se prijavljuju za posao.

Informirao je da će navedene reforme biti provedene u kratkom vremenskom roku te da je krajem 2015. godine u BiH planiran sastanak na najvišem nivou, uz konsultacije sa MMF-om, kada će se napraviti prvi presjek stanja i kada će biti provjereno da li su neke reforme već dale određene rezultate.

Po njegovom mišljenju, neke mjere izazvat će otpor, ali, istaknuo je, Vijeće ministara je spremno za suradnju s entitetima i županijama.

Članovi Zajedničke komisije za europske integracije nakon današnje rasprave primili su k znanju Informaciju o reformskoj agendi, koja će biti proslijeđena u parlemantarnu proceduru u formi informativnog materijala.

Kopirati
Drag cursor here to close