Još 53 osobe

Zločini u Prozoru: Svjedočio Amor Mašović

Vijesti / Flash | 28. 05. 2015. u 17:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području općine Prozor do sada su ekshumirani ostaci 107 žrtava, a za 53 osobe se još uvijek traga, kazao je na suđenju Nikoli Mariću svjedok Tužiteljstva Amor Mašović. Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, naveo je da su na području Prozora pronađene 34 grobnice, od čega 31 pojedinačna, te tri masovne. Najveća masovna grobnica, pronađena na Lapsunju, krila je tijela 21 žrtve iz proteklog rata s područja Prozora.

On je također rekao da se na području ove općine još uvijek nestalima smatra 46 muškaraca i sedam žena. Jedna od nestalih osoba je bila maloljetna, a dvije osobe u životnoj dobi iznad 80 godina. Mašović je dodao da je većina žrtava bošnjačke nacionalnosti. Tužiteljstvo je kao materijalni dokaz uložilo izvještaj Instituta za nestale, u kome se na popisu nestalih nalazi osam osoba iz optužnice protiv Marića i šest već ekshumiranih.

Mašović je dao iskaz na suđenju Nikoli Mariću, koji je optužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od studenog 1992. do listopada 1993. sudjelovao u ubojstvima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima počinjenim na području općine Prozor. Na ovom ročištu iskaz je dao i svjedok Omer Kmetaš, koji je kazao da je njegovo selo Družinovići (općina Prozor) bilo posljednje iz kojeg je u rujnu 1993. protjerano bošnjačko stanovništvo.

"Dolazi Nikola Marić zvani Nidžo na moja vrata. Rekao je: 'Spremite se, idete svojima, Aliji i Alijinoj vojsci. Nema više mjesta ovdje za muslimane'. Uperio je pušku u mene i tražio da mu otvorim sve prostorije", izjavio je Kmetaš. On je naveo da je Marić bio u crnoj uniformi. Obrana je konstatirala da je 2009. ovaj svjedok kazao da je optuženi bio u šarenoj uniformi. "Ja mislim da sam i tad rekao da je bio u crnoj uniformi", naveo je Kmetaš.

On je kazao da su mještani iz njegovog sela prevezeni na dva kamiona na Kućane, a da su on i njegova dvojica braće prozvani da siđu s kamiona i smješteni su u Vatrogasni dom u Prozoru. Odatle su, nakon što su neki alkoholizirani vojnici pretukli njegovog brata, prebačeni u Srednjoškolski centar u Prozoru. Svjedok je naveo da su tu bili zatočeni do sredine prosinca, kada je prebačen u logor Heliodrom, te da je tada saznao da su njegova supruga i djeca prebačeni u Jablanicu.

Svjedokinja Vahida Kmetaš je na ovom ročištu izjavila da joj je Fatima Kmetaš rekla da je osoba u crnoj uniformi – koja im je kazala da idu iz Družinovića – Nidžo, koga ona nije poznavala. Navela je i da su trojica braće Kmetaš 'skinuti' s kamiona u Vatrogasni dom. Nastavak suđenja zakazan je za 11. lipanj, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close