Čitanje optužnice

Zločini u Mostaru: Započelo suđenje Ivanu Zeleniki

Vijesti / Flash | 29. 05. 2015. u 19:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka, pred Županijskim sudom u Mostaru počelo je suđenje bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ivanu Zeleniki za ratni zločin u Mostaru počinjen 1993. godine.

Prema optužnici, Zelenika je u studenom 1993. godine teško fizički i psihički zlostavljao Almira Lalića, dok su zatvorenici sa Heliodroma izvodili radove u Šantićevoj ulici u Mostaru, prenio je Birn.

Svjedok Almir Lalić ispričao je da je na Heliodrom dolazio kamion i kupio oko 50 zatvorenika i odvozio ih u Šantićevu ulicu. Tu su ih, kako je naveo Lalić, dočekivali Zelenika i izvjesni Cigić. Lalić je jedne prilike zatražio od Zelenike da ga pusti kući da uzme nešto od odjeće.

"Kada sam ga upitao da odem do stana, Zelenika je podivljao i počeo da mi psuje balijsku mater. Rekao je da ću ostati s njim cijelu noć", kaže Lalić. Na suđenju je vještak Abdulah Kučukalić utvrdio da optuženi Zelenika ne boluje od neke trajne duševne bolesti, ali da ima posttraumatski stresni poremećaj.

"Riječ je o osobi čije su intelektualne sposobnosti u granici prosjeka. Prema tome, Ivan Zelenika je sposoban da sudjeluje u sudskom procesu, ali se treba voditi računa o zamoru, jer mu vremenom počinje padati koncentracija", pojasnio je vještak. Nastavak suđenja zakazan je za 25. srpanj, prenijela je agencija Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close