Svjedočenja

Zločini u Livnu: Svjedok dao iskaz pod pritiskom

Vijesti / Flash | 19. 08. 2015. u 19:37 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene na području Livna svjedok Državnog tužiteljstva objasnio je da je izjavu tijekom istrage iz 2014. godine dao pod pritiskom. Jure Bolotin, nekadašnji pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ispričao je da se razoružavanje bošnjačkog stanovništva u selu Grborezi (općina Livno) dogodilo 20. ili 21. srpnja 1993. godine.

Prema njegovim riječima, zapovjednik Muamir Jašarević zvani Babo im je noć prije rekao da će doći do razoružavanja.

Tužiteljica Lejla Konjić mu je predočila zapisnik iz 2014. godine, za koji je svjedok kazao da je sačinjen u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) Livno, a gdje je naveo da je zapovjednik bio Zdenko Andabak ili Muamir Jašarević Babo, te objasnio da je tada vršenm pritisak na njega, ali da je 'sada siguran da je bio Jašarević'.

Zdenko Andabak je optužen da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. srpnja 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u njegovom prisustvu rafalnom paljbom jednu osobu usmrtili, a drugu ranili, objavio je BIRN.

Prema optužnici, pripadnici Druge lakojurišne bojne su potom ranili još jednu osobu koju je Andabak usmrtio hicem u glavu. U nastavku direktnog ispitivanja svjedok je ispričao da je tijekom razoružavanja u Grborezima Andabak išao na čelu kolone u Golfu 2 i megafonom pozivao na predaju oružja.

Bolotin se prisjetio da se nalazio na polovini sela kada je začuo rafal i sporadično pucanje iz pravca svoje kuće, te se odvezao do mjesta Megdan na kojem se sreo sa optuženim koji je nosio zelenu uniformu i plavu beretku. Pojasnio je da je optuženi došao iz pravca drugog zaseoka koji je udaljen 200-300 metara od kuća nastradalih, te su zajedno otišli prema njihovim kućama.

Tu je u dvorištu, kako je rekao, zatekao 'masu vojske' od koje je saznao da ima ranjenih i poginulih, te čuo optuženog, koji nije bio naoružan, da motorolom zove 'bolnicu ili policiju'. Tužiteljstvo je ponovno predočilo istu svjedokovu izjavu prema kojoj on navodi da je optuženi bio naoružan pištoljem. Bolotin je objasnio da je 'jedva čekao da se sve to završi pošto je vršen pritisak na njega'.

Konjić je najavila suočavanje svjedoka sa osobama koje su ga ispitivale. Odgovarajući na pitanja optuženog, Bolotin je ispričao da taj dan nigdje nije vidio svjedoka S-1, ali da mu je dan ili dva kasnije došao do kuće predavši lovačku pušku za koju je rekao da je bila ostala, te da je izgledao normalno, ali malo isprepadano.

On je istaknuo da nikada nije čuo da je optuženi nekoga ubio ili tukao. Suđenje će se nastaviti 2. rujna, piše BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close