Mučenja

Zločini u Bileći: Mučenja strujom i ubacivanje dimnih bombi

Vijesti / Flash | 01. 09. 2015. u 12:06 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, Optužba je pročitala iskaze preminulih svjedoka koji su naveli da su u Đački dom, gdje su bili pritvoreni, ubačeni suzavci. Zaštićeni svjedok A-7 je izjavio da je uhićen 12. lipnja 1992. godine i zatvoren u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, odakle je nakon deset do 15 dana prebačen u Đački dom.

"U Đačkom domu bio sam oko dva i pol mjeseca. Prostorija sva od stakala. Ponekad bi policajci koji su nas osiguravali dopustili da otvorimo prozore", kazao je A-7.
Prema njegovim riječima, u toj prostoriji je bilo oko 70 civila bošnjačke nacionalnosti. Policajci su, kako je naveo, fizički i psihički maltretirali zarobljenike.

"Mene osobno nitko nije tukao, što se ostalim zatvorenicima događalo. Netko je pucao u prostorije gdje smo se nalazili (...) Nakon prestanaka pucnjave ubacili su suzavce", stoji u izjavi koju je A-7 u travnju 2013. dao pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Svjedok je rekao da mu je Mustafa Babović pričao da su ga udarali Miroslav Duka i Neđeljko Kuljić.

Duka je optužen s Goranom Vujovićem i Željkom Ilićem za zločine počinjene u Bileći. Tužiteljstvo BiH tereti Vujovića i Duku da su omogućili i organizirali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Bileći, gdje su zatočenici ubijani, mučeni i zlostavljani. Iliću je na teret stavljeno učešće u zlostavljanju, prenosi BIRN.

S njima je bio optužen i Kuljić, ali je preminuo. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik SJB-a u Bileći, Duka zapovjednik policije, a Ilić policajac. Svjedok A-7 je u izjavi naveo da mu je poznato da je Mehmed Murguz priključivan na struju, te da je Ferhat Avdić nakon premlaćivanja umro. Poznato mu je da su, osim Avdića, još neki 'smrtno stradali'.

Svjedok je izjavio da je pušten iz pritvora u prosincu 1992. godine. "U večernjim satima je došao Miroslav Duka i rekao nam da smo slobodni", kazao je svjedok. Sajto Bajramović je u iskazu datom SIPA-i u travnju 2009. godine rekao da je također prebačen iz policije u Đački dom, gdje je bilo više od 80 zatvorenika.

Bajramović je naveo da su drugi zatvorenici, među kojima i njegov sin, udarani. Istaknuo je da mu je poznato da su pojedini mučeni strujom, a da su jednom zarobljeniku urezana četiri 's'. Dodao je da su u Đačkom domu, kako je kazao, ubačene i dimne bombe. Bajramović je kazao da je pušten u listopadu 1992. godine, kada je vidio Miroslava Duku i Željka Ilića. "Duka je rekao: 'Ja sam Bog', i čitao je neki spisak", naveo je Bajramović.
Nastavak suđenja zakazan je za 8. rujan, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close