Svjedočenja

Zločini na području Stoca: Istjerani iz kuća, pa zatvoreni u školu

Vijesti / Flash | 20. 04. 2017. u 14:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na nastavku suđenja za zločin počinjen u Stocu dvije svjedokinje Tužiteljstva BiH govorile su o odvođenju žena i djece u Osnovnu školu 'Branko Šotra' u naselju Crnići, kao i o boravku u Kaplan i Đulića kućama.

Fehma Turajlić je ispričala da je 13. lipnja 1993. godine, zajedno sa ostalim ženama i djecom iz njenog naselja u općini Stolac odvedena u prostorije Osnovne škole 'Branko Šotra', prenosi BIRN.

Pojasnila je da su taj dan došli naoružani pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te im naredili da idu u školu. Smještena je bila, kako je rekla, u jednoj od učionica. Govoreći o ishrani, kazala je da su civili, tijekom sedam dana boravka tu, dva puta dnevno dobivali obroke suhe hrane.

"Bilo je dovoljno hrane. Nekome jeste, nekome nije. Učionice smo mogli napuštati do dvorišta. Ako je netko pitao, možda je i išao, ali ja nisam nigdje išla. Bilo je stražara, ali ja ih nisam vidjela. Unutar škole nisam primjetila da nas čuvaju", prisjetila se ona.

Nakon sedam dana, prema njenim riječima, kamionom su prebačeni u selo u kojem su živjeli Kaplani i Đulići, ali su te kuće mogli napuštati. Turajlić je kazala da su u tim kućama bili oko deset dana i onda su odvedeni na Bunu, a kasnije su pješke otišli prema Blagaju.

Mile Pažin i Ivica Marković su optuženi da su, kao pripadnici HVO-a, uhićivali, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi 'Branko Šotra' u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

Zajedno sa njima optuženi su Vide i Josip Krešić, bivši pripadnici HVO-a kojima je na teret stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u 'Koštanoj bolnici' u Stocu.

Svjedokinja Vahida Maksumić je također ispričala da je 13. lipnja, iz mjesta Plješevica (općina Stolac) sa majkom, bratom i susjedima, protjerana u Osnovnu školu 'Branko Šotra'. Za vrijeme boravka u školi, svjedokinja je izjavila da prva dva dana nisu dobivalu hranu, dok su ostalim danima dobivali po jedan obrok suhe hrane. 'Za jedan obrok je bilo dovoljno', rekla je.

Prisjetila se da su školu napustili sedam dana kasnije, te su odvedeni u Kaplan i Đulića kuće. Dodala je da tu nije nitko bio gladan i žedan. Tijekom unakrsnog ispitivanja, obje svjedokinje su izjavile da optuženog Pažina i Markovića ne poznaju, kao i da u njihovim naseljima nije bilo oružanih sukoba između HVO- a i Armije BiH (ABiH). Suđenje se nastavlja 11. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close