Teroristički čin

Židovski ekstremisti zapalili palestinsku kuću u kojoj je izgorjela 18 – mjesečna beba

Vijesti / Crna Kronika | 31. 07. 2015. u 08:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Židovski ekstremisti podmetnuli su vatru u palestinskoj kući na okupiranoj Zapadnoj obali u petak, ubivši 18-mjesečnu bebu i teško ozlijedivši nekoliko ostalih članova obitelji, u napadu koji je izraelski premijer nazvao terorističkim činom.

Kuća u Dumi, seocetu u blizini grada Nablusa, spaljena je u ranim jutarnjim satima dok je obitelj spavala. Grafiti na hebrejskom jeziku na kojima je pisalo "osveta" bili su ispisani na fasadi zgrade, priopćili su policija i svjedoci, a prenosi Reuters.

Oba roditelja djeteta i njegov četverogodišnji brat teško su ozlijeđeni. Oni su prebačeni helikopterom na liječenje u izraelsku bolnicu, priopćili su dužnosnici.

To je najteži napad izraelskih ekstremista otkako je palestinski tinejdžer spaljen na smrt u Jerusalemu prije godinu dana. To je uslijedilo nakon što su palestinski militanti na Zapadnoj obali oteli i ubili troje izraelskih tinejdžera.

Ibrahim Dawabsheh, mještanin Dume, kazao je da je čuo uzvike za pomoć iz kuće i da je dotrčao do nje.

''Ugledao sam dvojicu ljudi vani. Otišao sam pozvati u pomoć i kada sam se vratio oni su otišli'', kazao je Dawabsheh.

''Pronašli smo roditelje unutar kuće s opekotinama i rekli su da je drugi dječak u kući, ali nismo mogli doći do spavaće sobe zbog vatre. On je bio unutar sobe dok spasioci nisu došli'', kazao je Dawabsheh za Reuters. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je šokiranost.

''Ovo je teroristički napad. Izrael poduzima odlučne akcije protiv terorizma, bez obzira ko su počinioci'', navodi on u priopćenju za javnost, dodajući da će "sva sredstva" biti iskorištena da se napadači privedu pravdi.

Izraelski vojni glasnogovornik, potpukovnik Peter Lerner, izjavio je da je istraga u tijeku i nazvao je napad "barbarskim činom terorizma". Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa izjavio je da je Izrael odgovoran za napad.

''Takav se zločin ne bi desio da izraelska vlada ne inzistira na širenju naselja i zaštiti doseljenika'', navodi glasnogovornik Nabil Abu Rdainah u izjavi za službenu palestinsku novinsku agenciju WAFA.

Kopirati
Drag cursor here to close