Kontraofanziva!

Žestoke borbe u Damasku; Pobunjenici u akciji

Vijesti / Flash | 22. 07. 2014. u 18:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Najoštrije borbe u nekoliko posljednjih mjeseci" vodili su u utorak sirijski režim i pobunjenici na periferiji strateške četvrti Jobar na istoku Damaska, gdje su pobunjenici napredovali prije sedam dana.

Jobar kontroliraju pobunjenici, osim nekih perifernih oblasti koje pružaju pristup središtu glavnog grada i tamo gdje ima vojske.

Petnaestog srpnja, pobunjenici su uspjeli preuzeti kontrolu vojnog punkta i njegovu okolinu na periferiji, izazvavši kontraofanzivu vojske.

- Od zore, ulaz u Jobar je središte najoštrijih borbi posljednjih mjeseci, praćenih zračnim bombardiranjem i intenzivnom artiljerijskom pucnjavom - rekao je direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH) Rami Abdel Rahmane.

Granata koju su ispalili pobunjenici pogodila je jednog civila, prema OSDH-u, dok je državna agencija Sana navela da je ozlijeđeno 18 civila.

Fotoreporter AFP-a je u ovom području od ponoći čuo snažne eksplozije koje su se smjenivale i u utorak početkom poslijepodneva.

Vojno zrakoplovstvo je izvelo najmanje devet zračnih udara na četvrt i prema Ramiju Abdelu Rahmanu, vojska, već pomognuta prorežimskim milicijama, "je poslala pojačanje u ovu oblast" da bi preuzeli vojni položaj.

Ako pobunjenici budu napredovali s ovog položaja, stići će na Trg Abbassides, jedan od najvećih u Damasku i zaprijetit će direktno režimu u njegovom uporištu, što objašnjava intenzitet bitke, prema Abdelu Rahmanu.

Vojska je "rasporedila topove u područje oko Trga Abbassides". Jobar je također strateško jer je ova četvrt produžetak istočne Gute, regije na istoku Damaska, koja je jedna od glavnih uporišta pobune u kojoj se pokušava srušiti režim već tri godine.

Osim toga, istočno i sjeveroistočno od glavnog grada, avioni su bombardirali oblasti koje kontroliraju pobunjenici u Erbinu i Hamuriji, ubivši jednog čovjeka i jedno dijete, prema OSDH-u.

Istočna Guta, koju pobunjenici koriste kao pozadinsku bazu, je opkoljena od strane vojske više od godinu dana, i u augustu je bila središte kemijskog napada u kojem su poginule stotine ljudi.

Posljednjih tjedana, pobunjenici su se borili s džihadistima Islamske države južno od Damaska, nakon što su ih istjerali iz četiri grada u istočnoj Guti, prema OSDH-u.

Kopirati
Drag cursor here to close