Prijevare

Zeničani za mjesec dana prijevarom 'skinuli' 280.000 KM

Vijesti / Crna Kronika | 10. 02. 2016. u 12:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudac za prethodni postupak Županijskog suda Tuzla je prihvatio prijedlog Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Tomislava Gelića (24), Almira Gasala (20) i Harisa Šanjtu (38), svi iz Zenice.

Oni su pritvoreni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenog djela u sticaju sa kaznenim djelima 'Računalna prijevara' i 'Pranje novca', priopćilo je Tužiteljstvo TŽ.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti tijekom siječnja i veljače 2016. godine bili članovi udruženja formiranog kako bi učinili pomenuta kaznena djela i sebi pribavili veću protupravnu korist.

Članovi udruženja su ušli u računarski sustav jedne firme iz Gračanice sa kojeg se obavljaju i elektronske transakcije novca i koriste usluge elektronskog bankarstva, te su 5. veljače neovlašteno pristupili aplikaciji te firme za elektronske transakcije novca u jednoj banci i sa računa firme, u 26 transakcija, na svoje račune koje su prethodno otvorili u različitim bankama, prebacili iznos od preko 280.000 KM.

Sa računa u različitim bankama na koje su prebacili novac, su 6. veljače preuzeli iznos od oko 224.000 KM, a iznos od oko 60.000 KM nisu uspjeli preuzeti jer su na zahtjev vlasnika firme banke blokirale preostala sredstva.

Kada je događaj prijavljen, tužitelji ovog Tužiteljstva i policijski istražitelji iz Zeničko-dobojske i Tuzlanske županije su obavili niz istražnih radnji i provjera kako bi se identificirale osumnjičene osobe i utvrdili načini izvršenja kaznenih djela, prenosi Zenicablog.

Po nalogu ovog Tužiteljstva i na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, pripadnici MUP-a Zeničko-dobojske i Tuzlanske županije su od 6. veljače 2016. godine izvršili pretrese objekata i automobila na većem broju lokacija u Zenici koje su koristili osumnjičeni i privremeno oduzeli određene predmete za koje se sumnja da su korišteni ili potiču iz izvršenja kaznenih djela. Osumnjičeni su 6. veljače lišeni slobode.

Pripadnici MUP-a TŽ su izvršili kriminalističku obradu i uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu pomenute predali u nadležnost Tužiteljstva.

Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Izdate su i naredbe za potrebne istražne radnje koje su u tijeku, a kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za ova kaznena djela.

Kopirati
Drag cursor here to close