Komemoracija

Zenica se oprostila od petorice rudara

Vijesti / Flash | 08. 09. 2014. u 10:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prigodnim komemorativnim skupom u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u prisustvu članova obitelji, brojnih izaslanstava i građana Zenice, zaposlenici rudnika Mrkog ugljena Zenica oprostili su se danas od tragično poginulih članova svog kolektiva Hajrudina Bradarca, Mehmeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića, Fahira Halača i Fejze Isakovića.

U Ime zaposlenika rudnika oprostili su se Esad Čivić, direktor RMU Zenica i Mehmed Oruč, predsjednik sindikalne organizacije RMU Zenica, a u ime sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić.

Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, u čijem je sastavu i kolektiv zeničkih rudnika, obvezao se za pomoć obiteljima nastradalih rudara.

Na komemorativnom skupu prisutnima su se obratili gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović, Eladar Trhulj, ministar u Vladi FBiH i premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić.



''Teška tragedija koja nas je zadesila, otrgla je od nas pet komorata, koji su časno izvršavali svoje obaveze i zarađivali kruh sa sedam kora. Rudarska solidarnost pokazat će i u ovom slučaju svoje stalno lice prema onima koji su ostali iza ovih rudara, a rudnik i rudari će učiniti sve što mogu'', kazao je direktor RMU Zenica Esad Čivić.


Predsjednik sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč istaknuo je kako su zenički komorati dali živote da zarade krvavi rudarski kruh, a patnje kroz koje su prolazili bile su velike.

''Oni su bili naši heroji borci, a iza njih ostaje tuga. Ostavili su nam u amanet obitelji i mi ih nećemo zaboraviti'', poručio je.

Na komemoraciji se prisutnima obratio i direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, koji je kazao da "dijelimo tugu koja znači rastanak s našim komoratima".

''Obećavam da ćemo dati sve od sebe da se ovo nikada ne ponovi, a obiteljima želim snagu kao i svima nama koji ne jedemo rudarski kruh. Ostaje nam velika obveza za brigu o obiteljima stradalih'', rekao je Grabovica.

Na oproštaju od nastradalih rudara premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je da je teško prihvatiti poziv za govor na današnjoj komemoraciji jer smatra da u ovom slučaju trebaju prije svega i samo govoriti rudari.

''Tragediju koja je pogodila zenički rudnik mi ne smijemo zaboraviti i moramo se pokušati odužiti njihovim porodicama. Pokušajmo sačuvati solidarnost i dobrotu, rudari nas tome mogu učiti. Nama preostaje kao trajna obaveza i briga o njihovim obiteljima'', istaknuo je Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close