Samo kod nas

Zenica: Na suđenje pozvana svjedokinja mrtva već pet godina

Vijesti / Flash | 20. 10. 2014. u 12:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedokinja optužbe Zorka Letić, čije je saslušanje bilo najavljeno za danas na suđenju Enizu Bašiću pred Županijskim sudom u Zenici, preminula je još 2009. godine, rečeno je na ročištu.

Tužiteljica Amra Ahmetlić je na prijedlog Sudskog vijeća pročitala iskaze koje je ova svjedokinja dala u istrazi 1996., a potom i Županijskim tužiteljstvu u Zenici 2007. godine.

Svjedokinja je navela da je s obitelji bila kod susjeda Luke Šestana u Vardištu (općina Zenica) kada su došla tri vojnika, Eniz Bašić i braća Samir i Sabahudin Kolić, koji su bili naoružani i u maskirnim odorama, javlja BIRN-Justice Report.

''Pozvali su mog muža Mirka Letića i Luku Šestana da izađu. Moja kćerka je poznavala Eniza i rekla mu je da joj čuva tatu, a on je odgovorio da se ne sekira i da će oni doći za sat, sat i pol. Sabahudin Kolić je ostao s nama i pustio nas je da idemo svojoj kući'', navela je tada Letić.

U njezinu iskazu stoji kako im je nakon nekoliko dana javljeno da je u Bilivodama zapaljena jedna vikendica i da su u njoj pronađena dva spaljena tijela.
''Identifikacijom je utvrđeno da je to bio moj pokojni muž Mirko i Jozo Krišto. Mi znamo tko je odveo Mirka, a oni neka kažu što se dalje dogodilo'', navedeno je u iskazu.

Županijsko tužiteljstvo tereti Bašića da je u travnju 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), neovlašteno odveo dva civila iz kuće u selu Vardište, čija su spaljena tijela pronađena nakon nekoliko dana.

Obrana je prigovorila da su iskazi dati 1996. i 2007. kontradiktorni s obzirom da u ranijem iskazu nije navedeno da je optuženi uperio pušku u leđa Mirku Letiću i tako ga odveo.

Optuženi je izjavio da ne poznaje Zorku Letić, da ne zna otkud bi ona njega mogla znati i zašto je navela njegovo ime.

Na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća Enesa Malićbegovića, tužiteljica je kazala da je istraga o drugim osobama navedenim u iskazu svjedokinje obustavljena. Suđenje se nastavlja 6. studenog, javlja BIRN-Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close