Razoružanje

Ženeva: Pao dogovor Rusije, Ukrajine, EU i SAD-a

Vijesti / Svijet | 17. 04. 2014. u 18:11 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na četvorostranom susretu o Ukrajini u Ženevi šefova diplomacije Rusije, Ukrajine, SAD i Europske unije, usvojen je dokument o deeskalaciji u kojem je upućen poziv na neodložni početak širokog nacionalnog dijaloga a strane pozvane da se suzdržavaju od svakog nasilja, izjavio je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Kerry je rekao kako su se diplomati usuglasili o potezima koje treba poduzeti i ocijenio kako je rad bio dobar, ali da riječi imaju malo značenja...

Kako prenosi Tanjug, na konferenciji za novinare poslije susreta, američki državni tajnik John Kerry rekao je da se sve strane trebaju odreći nasilja, ekstremizma i izražavanja rasizma, a da ključnu ulogu u deeskalaciji konflikta u Ukrajini treba igrati specijalna promatračka misija OEBS, koja već funkcionira u toj zemlji.

Kerry je rekao kako su se diplomati usuglasili o potezima koje treba poduzeti i ocijenio kako je rad bio dobar, ali da riječi imaju malo značenja ukoliko ne budu praćene djelom svih strana na smirivanju situacije.

Prijetnje novim sankcijama

Prema njegovim riječima, od Rusije se očekuje da pokaže da je ozbiljna u naporima za snižavanje tenzija.

"Ukoliko ne vidimo napredak (...) bit će dodatnih sankcija, dodatnih troškova", rekao je Kerry, prenosi AFP.

Lavrov je rekao kako je dogovoreno da se sve strane trebaju suzdržavati od svake vrste nasilja.

Prema njegovim riječima, među potezima koje treba poduzeti su i razoružanje svih nelegalnih oružanih formacija i vraćanje svih administrativnih zgrada njihovim zakonskim vlasnicima.

"Bit će potrebna i amnestija za sve demonstrante, izuzev onih koji su počinili teška kaznena djela", rekao je ruski ministar vanjskih poslova, naglašavajući da rješenja za Ukrajinu trebaju biti prihvatljiva za sve Ukrajince.

Lavrov je rekao kako se navedene mjere odnose na sve regije Ukrajine bez izuzetka "i sva problematična pitanja bez izuzetka".

Prema njegovim riječima, sudionici ženevskog susreta priznali su da krizu trebaju rješavati sami Ukrajinci, zbog čega je upućen poziv na široki nacionalni dijalog.

Dostojanstvo ruskog jezika

"Pozivamo specijalnu monitoring-misiju OEBS da u skladu s njezinim mandatom, igra vodeću ulogu kako bi pružila pomoć samim Ukrajincima i vlastima u Kijevu u realizaciji mera za deeskalaciju stanja u Ukrajini", rekao je, dodajući da će Rusija podržavati rad te misije na uspostavljanju dijaloga, kako bi se korak po korak "deblokirala situacija".

"Misija treba raditi pošteno i objektivno uvažavati ženevsku izjavu", dodao je.
Lavrov je, također, rekao kako je u usvojenim dokumentima naglašeno osiguranje dostojanstvene uloge ruskog jezika.

"Nismo upotrebljavali nikakve termine, oni mogu biti različiti. Može biti federacija, gdje su prava subjekata sužena a može biti i unitarna država samo po nazivu, sa širokim pravima regija", rekao je.

Navodeći da SAD i EU izražavaju iskrenu zainteresiranost za rješenje ukrajinskog problema, Lavrov je rekao kako su se strane u Ženevi dogovorile i da nastave sa susretima u različitim formatima.

Sastanak je trajao duže od sedam sati a sudjelovali su Lavrov, Kerry, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Chaterine Ashton i vršitelj dužnosti šefa ukrajinske diplomacije Andriy Deshchytsia.

Nova rezolucija EU

Inače, Europski parlament u četvrtak je u Strasbourgu izglasao pravno neobvezujuću rezoluciju u kojoj ističe da EU mora pojačati sankcije protiv pojedinaca u Rusiji i biti spremna za nametanje ekonomskih sankcija Moskvi.

U rezoluciji se kaže da EU mora biti spremna u svakom trenutku uvesti ekonomske sankcije Rusije.

Također se daje potpora privremenim ukrajinskim vlastima "koje imaju pravo upotrijebiti sva vojna sredstva za ponovno preuzimanja nadzora nad svojim teritorijem" te da Ukrajina "ima pravo na samoobranu na temelju osnivačke povelje UN-a".

Kopirati
Drag cursor here to close