Srbija

Žene u crnom i biciklisti koji su iz Beograda krenuli put Srebrenice napadnuti u Valjevu

Vijesti / Flash | 09. 07. 2014. u 07:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti i aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom i biciklisti koji su iz Beograda krenuli put Srebrenice napadnuti su u Valjevu, kada su se na glavnom gradskom trgu okupili u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, izjavila je za Al Jazeeru Staša Zajović, koordinatorica NVO Žene u crnom.

Telegraf piše kako je valjevska policija uhitila 10-ak navijača i pripadnika grupe ‘’Četnici Valjeva‘’ zbog napada na članove udruženja ‘’Žene u crnom“. Ovaj list navodi kako je skupina mladića pokušala da otme transparente, gađala ih je jajima i pokušala da se fizički obračuna sa sudionicima skupa.

Ubrzo je intervenirala policija koja ih je privela. U valjevskoj policiji kažu da su ''Žene u crnom'' uredno prijavile večerašnji skup i navode da će o daljoj sudbini odlučiti javni tužitelj, koji bi trebalo da sasluša privedene mladiće.

Njihovo privođenje izazvalo je ljutnju mnogobrojnih građana, koji su se okupili ispred zgrade policije u Valjevu.

U napadu velike skupine ljudi, koji su uz psovke i uvrede probili kordon policije i nasrnuli na sudionike ozlijeđeni su Staša Zajović, Ljiljana Radovanović, Miloš Urošević i Dejan Gašić.

Staša Zajović, koordinatorica NVO Žene u crnom kazala je za Al Jazeeru da je skupini ljudi koja se okupila na mjestu gdje se skup održavao počela dobacivati fašističke parole, nazivajući ih 'plaćenicima Zapada' i onima koji su izmislili Srebrenicu.

"Zatim je njihov broj počeo da se povećava. Povećavao se broj muškaraca koji su bili izuzetno agresivni i nasilni, uz niz groznih prijetnji. Istovremeno se povećavao i broj policije. U jednom trenutku, oni su probili jak kordon i počeli napad na nas. Ja sam pala na lakat, udarila sam glavom, Ljiljanu su napali, Milošu su sve pocijepali, ostao je krvav, a ozlijeđen je još jedan aktivista biciklista Dejan Gašić. Nakon toga nastao je metež i užasno vrijeđanje nas, a policija je jedva uspijevala da nas zaštiti“, rekla je ranije za Radio Slobodna Europa Staša Zajović.

Ona navodi da su okupljeni imali različita obilježja poput "četnici Valjeva“, a nekoliko njih nosilo je majice s likom Ratka Mladića. Policija je na kraju uspjela evakuirati nevladine aktiviste u hotel u kojem su biciklisti planirali prespavati kako bi u srijedu nastavili put ka Srebrenici.

"Mi iz Žena u crnom ćemo se zajedno evakuirati za Beograd, a onda ćemo nastaviti sve naše aktivnosti vezane ze godišnjicu genocida, jer nam je bitno da ostvarimo naš cilj. I grupa mirovnog biciklizma nastavlja svoj put uz izmijenjenu trasu", navodi Staša Zajović.

Zajović je za Al Jazeeru dodala da se četiri ozlijeđene pripadnice Žena u crnom nalaze u Tužilaštvu, te da će se kasnije pridružiti ostalim članicama i vratiti u Beograd.

Kazala je da je policija od njih uzela izjave, a da će oni podnijeti krivičnu prijavu uz, kako kaže, nadu da neće biti uprazno kao i svih prethodnih godina.

Kopirati
Drag cursor here to close