Izbori

Žena izlazi na crtu Putinu

Vijesti / Flash | 25. 02. 2017. u 08:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U trku za predsjednika Rusije mogla bi ući i jedna žena. To bi bio trec´i put u posljednjih skoro dva desetljeća da ženski kandidat sudjeluje na predsjedničkim izborima.

Kremlj navodi da po Ustavu za mesto šefa države može da se bori svako, bez obzira na to kog je spola.

''Što se tiče žena-kandidata za mjesto predsjednika, ovdje je odgovor veoma jednostavan: Ustav jasno opisuje tko može da bude kandidat za predsjednika Ruske Federacije. Ne postoji nikakva podjela na ženski i muški spol'', rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, odgovarajuc´i na pitanje kako u Kremlju ocjenjuju moguc´nost da se žena kandidira, piše Sputniknews.com.

Ranije su ruski mediji objavili da stranka „Pravedna Rusija“ razmatra moguc´nost da na predsjedničke izbore, planirane za ožujak iduc´e godine, izađe sa ženskim kandidatom. U igri su dva imena — potpredsjednica Državne dume Rusije Olga Epifanova i bivša glumica, a sadašnji deputat Elena Drapeko. Stranka, doduše, još nije donijela konačnu odluku, jer bi u predsjedničku trku mogao da uđe i lider stranke Sergej Mironov ili neki drugi istaknuti član te stranke.
Ipak, i dalje je 61 posto građana izričito protiv te ideje, a kao argument navode da žena nikada ne bi mogla da vlada čvrsto i odlučno kao Putin ili neki drugi muškarac.

„Mislim da je naše društvo mentalno spremno za ženu na čelu države. Posljednjih nekoliko godina možemo da vidimo jako zanimljive žene u biznisu, bankarskom sektoru, u politici i zakonodavstvu. U modernoj Rusiji odnos prema ženama nije vezan za spol, vec´ za njihovo znanje, umec´e, profesionalizam i potencijale“, izjavila je lani Valentina Matvijenko, predsjednica Savjeta Federacije, koju Rusi smatraju najpoznatijom ženom u politici, a svojevremeno su čak mediji spekulirali i da bi ona mogla da se kandidira na predsjedničkim izborima.

Međutim, Rusi smatraju da bi žene zahvaljujuc´i svojim kvalitetama mogle da donesu državi veliku korist u sferama zdravstva ili obrazovanja, ali da žena nikad ne bi mogla da vlada zemljom tako čvrsto i odlučno kao Putin ili neki drugi muškarac.

Ogromna vec´ina Rusa, čak 89 posto, htjela bi da vidi ženu na mjestu ministra zdravstva, obrazovanja i socijalnih pitanja, čak i na mjestu premijera (55 posto), ali znatno manje njih bi željelo da je vidi u ulozi šefa države.

Inače, od početka 2000. do sada na predsjedničkim izborima u Rusiji bila su registrirana samo dva ženska kandidata. Sadašnja šefica Središnjeg izbornog povjerenstva Ela Pamfilova osvojila je 2000. godine samo 1,01 posto glasova.

Na predsjedničkim izborima 2004. srec´u je okušala i opozicionarka Irina Hakamada. Njen rezultat je bio 3,84 posto glasova.

Sudjelovanje na predsjedničkim izborima do sada su službeno objavili samo lideri Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski i „Jabloka“ Grigorij Javlinski. Komunisti se još nisu izjasnili.

Sudjelovanje ruskog opozicionara i borca protiv korupcije Alekseja Navaljnog na predsjedničkim izborima u Rusiji dovedeno je u pitanje, nakon što je osuđen na pet godina zatvora uvjetno i na kaznu od 500.000 rubalja (oko 8.400 dolara) za pronevjeru.

Po ruskim zakonima, osoba koja je osuđena za teška ili posebno teška kaznena djela, poput pronevjere, ne može da se kandidira na izborima, i to deset godina nakon odsluženja kazne
Putin, međutim, još nije objavio hoc´e li se kandidirati za novi šestogodišnji mandat, mada u Rusiji to nitko ne dovodi u pitanje.

Nedavno je predsjednik Državne dume Vajčeslav Volodin nagovijestio da c´e u predizbornoj kampanji sudjelovati „najpopularniji čovjek u zemlji“, ali ime buduc´eg kandidata nije naveo. Svima je jasno o kome je riječ.

Podsjec´anja radi, prvi krug predsjedničkih izbora u Rusiji trebalo bi se održati 11. ožujka 2018. godine. Ako nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu vec´inu glasova (50 posto plus jedan glas), bit c´e održan i drugi krug tri tjedna kasnije.

Kopirati
Drag cursor here to close