pomoć

Zemlje zahvaćene ebolom traže 'Marshallov plan'

Vijesti / Flash | 18. 04. 2015. u 07:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri epidemijom ebole najzahvaćenije zemlje Gvineja, Liberija i Sijera Leone, zatražile su u petak u Washingtonu plan međunarodne pomoći od ukupno 8 milijardi dolara, od kojih jednu milijardu za sljedeće dvije godine.

»Nismo izašli iz šume«, naglasio je predsjednik Sijera Leonea Ernest Bai Koroma na konferenciji za novinare tijekom polugodišnjih skupština MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

Iako je broj slučajeva žrtava bolesti bitno manji posljednjih mjeseci, ne smije popustiti pozornost, rekao je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim. Virus ebole ubio više od 10.6000 ljudi u tri zemlje od početka 2014.

Važno je da tri zemlje budu zajedno i izvedu taj plan, ocijenio je predsjednik Gvineje Alpha Conde. Oni su ga prozvali »Marshallovim planom«, prema planu pomoći Sjedinjenih Država u obnovi Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je najavio međunarodnu konferenciju donatora sredinom srpnja u New Yorku za te tri zemlje. Svjetska banka je navela u petak da ukupan iznos njezine pomoći već iznosi 1,62 milijarde dolara i da će ona dodati dodatnih 650 milijuna dolara u sljedećih 12 do 18 mjeseci. Prema gvinejskim izvorima iznos obećanih pomoć iznosi 5,1 milijardi dolara od kojih je 2,4 milijardi već isplaćeno, prenosi Hina.

»Srušili su se naši zdravstveni sustavi, ulagači su napustili naše zemlje, prihodi su smanjeni i potrošnje su porasle«, naglasila je predsjednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf na predstavljanju tog »Marshallovog plana« u Washingtonu. »Ponosni smo na manji broj slučajeva ebole u svakoj od tih zemalja«, dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close