presuda

Željeznice RS-a izgubile milijunski spor, najavili apelaciju Ustavnom sudu BiH

Vijesti / Flash | 24. 03. 2015. u 16:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Željeznica Republike Srpske su najavili podnošenje apelacije Ustavnim sudu BiH na rješenje Vrhovnog suda RS-a kojim je ovo javno poduzeće obavezno zaposlenima isplatiti više od 20 milijuna KM, koliko sa zakonskom zateznom kamatom iznose neizmirene obaveze prema radnicima.

O ovom pitanju danas su razgovarali ministar prometa i veza Neđo Trninić i generalni direktor Željeznica RS Dragan Savanović, potvrđeno je iz entitetskog resornog ministarstva. Savanović je informirao ministra da ovakva presuda Vrhovnog suda RS predstavlja veliko financijsko opterećenje za poduzeće i mogućnost njegove blokade.

Kazao je i da bi Željeznice RS isplatile radnike po ovoj osnovi i da ne bi dozvolila tužbe, ali da tih sredstava poduzeće nema.Ministar Trninić je izrazio podršku upravi poduzeća u iznalaženju rješenja za prevazilaženje ovog problema.

Vrhovni sud RS prihvatio je apelaciju po pojedinačnim tužbama radnika "Željeznica RS“ protiv ovog poduzeća, koje je obavezno zaposlenima isplatiti više od 20 milijuna KM, koliko sa zakonskom zateznom kamatom iznose neizmirene obaveze Uprave Željeznica RS-a po osnovu plaćanja naknade regresa, toplog obroka i otpremnine.

Više od 1.700 radnika tužilo je ovo javno poduzeće zbog neisplaćenih regresa i razlike toplog obroka za 2012. godinu. Željeznice RS završile su prošlu poslovnu godinu s "minusom" od 33,8 milijuna KM, što je akumulirani gubitak povećalo na čak 263,3 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close