Dom naroda

Zeleno svjetlo za modernu policiju s više ovlasti

Vijesti / Flash | 28. 05. 2015. u 10:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su jednoglasno danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima u prvom čitanju.

Izmjene ovog zakona, koje je predložilo Vijeće ministara BiH, trebale bi osigurati nužne pretpostavke za efikasnije i efektnije izvršavanje nadležnosti policijskih tijela i primjene policijskih ovlasti.

U praksi se pokazalo kako su neke odredbe ovog zakona nepotpune, neprecizne ili za čijim je postojanjem prestala potreba jer su regulirane drugim zakonima ili više nisu aktualne.

Također, ovaj zakon predviđa kvalitativno poboljšanje njihovog radno-pravnog statusa, uz istovremeno osiguravanje nužnog stupnja zaštite prava policijskih službenika, a njime se promovira i ravnopravna zastupljenost žena i muškaraca u strukturi policijskih službenika.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Sifet Podžić (DF) informirao je izaslanike da je ovaj zakon jednoglasno podržan i na sjednici nadležne Komisije.

Izmjene Zakona, prenosi Fena, usklađene su s principima i standardima europskog zakonodavstva u ovoj oblasti, a naročito standardima profesionalizacije, specijalizacije i depolitizacije policijskih struktura te zaštite osnovnih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close