Ne može glatko

Zeleno svjetlo za ministre; Dalipagić se još provjerava

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 12:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara BiH je na današnjoj sjednici razmotrila podobnost i dala mišljenje-preporuke za potvrđivanje ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Nakon što su obavljene potrebne provjere u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je donio odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za promjene, Demokratska fronta (DF) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH predložili su kandidate za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH, na čijem čelu će naredne četiri godine biti Denis Zvizdić (SDA).

Kandidat za ministra vanjskih poslova je Igor Crnadak (PDP), a za njegovog zamjenika Josip Brkić (HDZ BiH).

Na čelu Ministarstva sigurnosti u narednom mandatu trebao bi biti Dragan Mektić (SDS), dok bi Mijo Krešić (HDZ BiH) trebao obavljati funkciju zamjenika ministra sigurnosti.

Za ministricu odbrane BiH kandidirana je Marina Pendeš (HDZ BiH), a njeni zamjenici bi trebali biti Boris Jerinić (SDS) i Emir Suljagić (DF).
Kandidat za državnog ministra financija i trezora je Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), a za njegovog zamjenika Mirsad Žuga (SDA).

Za prvog čovjeka Ministarstva pravde kandidiran je Josip Grubeša (HDZ BiH) dok bi njegov zamjenik trebao biti Nezir Pivić (SDA).

Na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa trebao bi biti Mirko Šarović (SDS), a njegov zamjenik Mato Franjičević (HDZ BiH).

Glavni tajnik Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša potvrdio je danas za Fenu da predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić (SDA) nije predložio imenovanje jednog zamjenika ministra, ali i bez toga izvršna vlast na državnoj razini može biti formirana.

Radi se o prijedlogu o imenovanja kandidata HDZ BiH Saše Dalipagića za zamjenika ministra prometa i komunikacija BiH.

Kutleša je pojasnio kako je za imenovanje predložen dovoljan broj ministara i zamjenika ministara da bi Vijeće moglo funkcionirati i donositi punopravne odluke, a zakon dozvoljava da se izvršna vlast može imenovati bez jednog ili dva ministra, a kamoli kada je slučaj da nedostaje imenovanje jednog zamjenika.

''Imenovanje onih koji danas ne budu potvrđeni može biti na nekoj od sljedećih sjednica Zastupničkog doma PSBiH'', dodao je.

Za ministricu za ljudska prava i izbjeglice kandidirana je Semiha Borovac (SDA), a za njenog zamjenika Predrag Jović (SDS).

Ministar civilnih poslova u narednom četverogodišnjem mandatu trebao bi biti Adil Osmanović (SDA), a njegov zamjenik Đorđe Milićević (NDP).

Ministarstvo komunikacija i prometa trebao bi voditi Slavko Matanović (DF).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić donio je odluku o imenovanju devet ministara i devet zamjenika ministara, dok se čeka okončanje neophodnih provjera za kandidata za zamjenika ministra prometa i komunikacija.

Naime, HDZ BiH je predložio Sašu Dalipagića za zamjenika ministra prometa i komunikacija umjesto ranije predloženog Predraga Kožula. Time bi bile ispoštovane ustavne i zakonske odredbe koje propisuju da ministar i zamjenik ministra ne mogu biti iz istog naroda. Kožul se izjašnjava kao Hrvat, a Dalipagić kao predstavnik ostalih.

Danas je Središnje izborno povjerenstvo BiH, na osnovu izvještaja o izvršenim provjerama, izdala potvrdu da Saša Dalipagić ispunjava uslove propisane članom 10c. Zakona o Vijeću ministara BiH za imenovanje na funkciju ministra ili zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH.

Potrebno je još da potrebne provjere izvrši Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Predsjedavajući Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Asim Sarajlić je kazao novinarima da, na žalost, SIPA ne može taj posao završiti tijekom današnje sjednice ni Povjerenstva, a ni Doma. Po njegovim riječima, njima je potrebno narednih par dana zbog njihovih procedura.

''Mi ne vidimo tu ništa sporno. Sljedeća sjednica Zastupničkog doma je 8. travnja tako da taj zamjenik ministra može biti potvrđen na toj sjednici'', kazao je Sarajlić.

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u sljedećem četverogodišnjem mandatu trebali bi biti Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close