Zveckanje

Zelene beretke žele prave metke za vojnu vježbu

Vijesti / Flash | 29. 08. 2016. u 10:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zelene Beretke pripremaju najveću vojnu vježbu poslije ratnog perioda pod nazivom SLOBODA ZA SVE! Upućen je zahtjev za dobivanje vojne opreme koja će se koristiti u vježbi! Pozvani su svi veterani Oružanih snaga R BIH iz perioda 1991 ~ 1995 . Vježba uključuje korištenje bojeve municije kao i gađanje iz novijeg naoružanja koje trenutno posjeduju oružane snage BIH.- Mjesto održavanja i vrijeme će biti naknadno objavljeno!'', stoji na Facebook stranicama Zelenih beretki u obavijesti koju je objavio Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja.

Nezavisne novine pišu kako je Švrakić izjavio kako je vježba najavljena još ranije.

''U pitanju je samo skup veterana, gdje će se prisjetiti trenutaka i dana iz perioda agresije, te upoznavanje s novim naoružanjem. Red je da veterani znaju čim raspolažu Oružane snage BiH", dodao je Švrakić, koji najavljenu vojnu vježbu veterana uz korištenje bojeve municije ne smatra čudnom.

"Javile su se stotine grupa iz BiH i Hrvatske koje bi učestvovale u tome", kazao je Švrakić.

Na pitanje zašto vojna vježba, odgovorio je da su bili vojska, a ne pčelari. Rekao je da će čekati odgovor na zahtjev za dobijanje vojne opreme, od čega zavisi kada će vježba biti održana. Napomenuo je da bi bila održana na njihovom strelištu, koje je u okrilju Udruženja, a ako im Oružane snage izađu u susret, mogla bi biti održana na NATO-ovom poligonu u Glamoču.

Na društvenim mrežama krenule su reakcije. Na vježbu se žele prijaviti i oni rođeni 90-tih, a sve je izazvalo i salve govora mržnje, pa tako jedna gospođa navodi da se i nju pozove ''da kolje četnike'', a postoje i prijedlozi da se poziv uputi Turskoj za zajedničke vojne vježbe s Federacijom.

Podsjećamo, na svojevrsnu mobilizaciju pozvalo je i Udruženje maloljetnih branitelja iz Konjica. Predsjednik Udruženja maloljetnih dobrovoljaca ARBiH Općine Konjic, Kemal Duračić naveo je u pozivu kako treba biti spreman ' na ponovnu agresiju''.

''Ne smijemo dozvoliti da nas iznenade i opet naprave pokolj i užasne zločine, moramo biti spremni kao da će ujutro rat'', napisao je Duračić.

Kopirati
Drag cursor here to close