Ubojstvo Đurekovića

Zdravko Mustač izručen Njemačkoj

Vijesti / Flash | 17. 04. 2014. u 15:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši šef jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač predan je u četvrtak popodne u zagrebačkoj zračnoj luci njemačkim vlastima koje ga traže zbog upletenosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kod Muenchena 1983. godine.

Mustač je u pratnji njemačkih policajaca otputovao u Muenchen redovnom linijom Lufthanse u 16.50 sati.

Njemačka je putem europskog uhidbenog naloga zatražila izručenje Mustača zbog pomaganja i poticanja na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. kraj Muenchena.

Njegov suosumnjičenik i bivši šef jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković predan je Njemačkoj 24. siječnja.

Za razliku od Perkovića, čije je izručenje odmah odobreno na zagrebačkom sudu, velikogorički sud, koji je prvi odlučivao o Mustaču, u siječnju je zbog zastare odbio njegovu predaju Njemačkoj.

No, Vrhovni sud je početkom ožujka prihvatio žalbu obitelji Đureković i ukinuo rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici, a zatim je odlučio da će o Mustačevu izručenju iznova odlučivati Županijski sud u Varaždinu. Taj je sud odobrio izručenje krajem ožujka, a takvu je odluku nakon Mustačeve žalbe potvrdio Vrhovni sud prije dva dana.

Varaždinski sud je, obrazložio je Vrhovni sud, pravilno ustvrdio da se radi o kaznenom djelu ubojstva po njemačkom zakonu, neovisno o pravnoj kvalifikaciji takvog djela po hrvatskom Kaznenom zakonu, te da treba primijeniti odredbu Zakona o pravosudnoj suradnji s EU, koja propisuje da se za 32 popisana kažnjiva djela ne ispituje dvostruka kažnjivost.

MUP, odnosno njegov Ured za međunarodnu policijsku suradnju S.I.R.E.N.E., odmah je po primitku pravomoćne sudske odluke započeo pripreme za postupak predaje koja je morala biti obavljena u roku od deset dana od njezine pravomoćnosti.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat rekla je Hini popodne da ni njoj niti njezinu branjeniku još nije dostavljena odluka Vrhovnog kojom je odbačena Mustačeva žalba na odluku varaždinskog suda o njegovu izručenju Njemačkoj.

"Ni ja niti gospodin Zdravko Mustač odluku Vrhovnog suda još nismo dobili. Strašno je da će čovjek biti već u avionu za Njemačku, a odluka još nije dostavljena", požalila se Horvat.

Ona je jučer u ime svog klijenta uputila Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu prijedlog za određivanje privremene mjere obustave, odnosno odgode predaje po Europskom uhidbenom nalogu. Smatra, naime, da su odlukom varaždinskog Županijskog suda o izručenju teško prekršene odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima.

Zdravko Mustač rođen je u Zagrebu 1942., a nakon završenoga studija ekonomije počeo je 1964. raditi u Centru Službe državne sigurnosti Zagreb. Od 1979. do 1982. bio je načelnik toga centra, a od 1982. do 1986. zamjenik republičkog sekretara za unutrašnje poslove, odnosno bio je načelnik SDS-a u Hrvatskoj.

Političko vodstvo SR Hrvatske po ključu je 1986. Mustača predložilo za novoga šefa saveznoga SDB-a u Beogradu koji je na tome mjestu ostao do početka 1991. godine. Nakon povratka u Zagreb, imenovan je zamjenikom predstojnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka (UZUP) koji je vodio Josip Manolić. Mustač je bio i zamjenik predsjednika Kriznog stožera Republike Hrvatske. Nakon ukidanja UZUP-a bio je neko vrijeme savjetnik Hrvoja Šarinića, koji je tada bio predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS).

Kopirati
Drag cursor here to close