gori

Zbog visokih temperatura pojačane intervencije Hitne u Mostaru

Vijesti / Flash | 09. 07. 2015. u 07:16 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavljeni toplinski val stigao je u BiH, temperature zraka tijekom posljednjih dana u većini zemlje bile su iznad 30 stupnjeva, zbog čega je veći dio građana iznimno teško funkcionirao a potvrda tome jeste i povećan broj intervencija s kojima su se u proteklom razdoblju suočavali na odjelu Hitne pomoći u SKB Mostar.

''U posljednje vrijeme imamo pojačan broj intervencija, u prosjeku je to nekih 20 posto više u odnosu na ranije razdoblje. Uglavnom je riječ o kolapsu pacijenata zbog visokih temperatura i pogoršanja općeg stanja kroničnih bolesnika'', rekla je za Bljesak.info dežurna liječnica dr. Majstorović.

Visoke temperature izuzetno su stresne za organizam i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a kako ističe Majstorović mjere opreza se odnose na sve građane no naročito na starije osobe i kronične bolesnike.

''Mi savjetujemo pacijentima, osobito starijim i kroničnim pacijentima, da u razdoblju od 10 do 18 sati ne izlaze, da pripaze na adekvatnu prehranu, te da uzimaju dovoljno tekućine kako bismo izbjegli pogoršanje općeg stanje'', dodaju s odjela Hitne pomoći.

Meteoalarm je danas za Mostar izdao narančasto upozorenje, zbog visoke dnevne temperature zraka - 36 do 39 stupnjeva Celzija. Grad na Neretvi se u 8 sati probudio s 28 °C.

Narančasti meteoalarm upozorava da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzročiti materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Prema prognozama, u noći sa četvrtak na petak u većem dijelu Bosne se očekuje kiša ili lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Izraženije grmljavinsko nevrijeme je moguće na sjeveru Bosne. Jutarnje temperature od 16 do 22, na jugu od 20 do 25, a dnevne od 34 do 40 stupnjeva.

U Hercegovini je i dalje pretežno vedro. Vjetar će biti umjeren do pojačan sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnje temperature od 13 do 19, na jugu od 19 do 23, a najviša dnevna od 23 do 28, na jugu zemlje od 30 do 35 stupnjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close