Akademik Duraković

Zbog uvezenog vehabizma, BiH prijeti međubošnjački sukob

Vijesti / Flash | 06. 05. 2015. u 06:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uvjeren sam, mada nemam čvrste dokaze, da je instaliranje vehabizma među muslimane u BiH, koji su tradicionalno kosmopolite, tolerantni ljudi i zahvaljujući tome su uspjeli i opstati na ovom prostoru, međunarodni projekt'', poručio je akademik Esad Duraković, profesor na Fakultetu islamskih nauka gostujući u emisiji Pravda sa Sanjinom Bećiragićem na TV.

Duraković kaže kako je taj projekt, iako vehabije toga nisu svjesne, usmjeren protiv interesa Bošnjaka, a time i protiv države BiH.

''Bivši reis je tetošio te ljude i nazivao ih je novim muslimanima. Znači jedan afirmativan kvalifikativ. Ili, sjetimo se terorističog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, on je kazao da tu nema posla za Islamsku zajednicu u BiH i da Islamska zajednica neće intervenirati. Ima li tu posla za Islamsku zajednicu? Ako neko izvrši teroristički akt u tako složenoj političkoj situaciji, u ime islama, a onda vrhovni poglavar Islamske zajednice da s tim nema ništa, to je totalno pogrešan pristup, odnosno to je amnestiranje ideologije tih ljudi, njihovih namjera, politike i ambicija s najviše instance u BiH'', rekao je i istaknuo kako je pozicija muslimana na ovim prostorima vrlo delikatna.

Kao opravdanje az tu tvrdnju navodi da je agresija na BiH i na Bošnjake, izvršena s ciljem da se muslimani eliminiraju kao državotvorni politički subjekt, da se svedu u gabarite folklorne zajednice ili vjerske.

''I onda ne bi bilo problema. Vehabije, svojim akcijama, idu na ruku onima koji žele muslimane predstaviti kao nepopravljive ekstremiste, kao jedan potpuno dezorjentirajući faktor koji destabilizira situaciju. Ako se nastavi ovim trendom, ispast će da su upravu Karadžić, Mladić... koji su govorili da su u BiH na braniku kršćanske Europe'', rekao je akademik Duraković dodavši da, budući da je ovo međunarodni projekt, službe sigurnosti ne reagiraju adekvatno.

''Neshvatljivo je da u državi može postojati neka enklava, selo, u koje ne mogu ući policijski organi kada hoće. To znači da sigurnosne službe, prešutno, to toleriraju i ne čine ono što bi morali'', rekao je.

Duraković smatra da, ukoliko se ne riješi pitanje vehabizma, BiH prijeti međubošnjački sukob, ali i opstanak BiH.

''Imali smo prilika vidjeti to u Krajini, napade na imama, itd. To su nagovještaju budućih konflikata koji će širok obujam. Treba znati da BiH ne može opstati bez Bošnjaka. Ako oni dođu u sukob, nema BiH. Niti muslimani mogu opstati bez Bosne, a ni Bosna bez muslimana. To je realna perspektiva ukoliko se ne osujeti na vrijeme'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close