Poruke potpore Turskoj

Zbog terorističkog napada otkazan summit EU i Turske; svijet osuđuje napad

Vijesti / Flash | 17. 02. 2016. u 21:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mini summit posvećen migrantskoj krizi, na kojem su se u četvrtak trebali okupiti predstavnici 11 članica EU i Turske, otkazan je zbog bombaškog napada u Ankari, javio je France press pozivajući se na diplomatske izvore.

Turski premijer Ahmet Davutoglu otkazao je odlazak na summit u Bruxelles odmah poslije napada u Ankari, u kojem je, prema najnovijim podacima, poginulo najmanje 28 ljudi, prenosi Tanjug.

Bilo je predviđeno da se na mini summitu, koji se trebao održati prije redovnog summita 28 članica EU, raspravlja o načinu na koji je moguće razmjestiti sirijske izbjeglice, koje zbog rata u svojoj zemlji bježe u Tursku.

Američki State Department je osudio teroristički napad u Ankari i izrazio sućut za žrtve napada, javlja Agencija Anadolija. Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner je na konferenciji za medije kazao da prate događanja u Turskoj. "Izražavamo iskrenu sućut žrtvama napada", rekao je Toner. Istaknuo je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) zajedno s Turskom i dalje nastaviti snažnu borbu protiv terorizma. "Ponovo potvrđujemo naše snažno partnerstvo s Turskom u borbi protiv teroristkičkih prijetnji", rekao je Toner.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je oštro osudila teroristički napad koji se dogodio u Ankari. "Zajedno smo s Turskom u borbi protiv onih koji izvode zvjerske napade", rekla je Merkel u pisanom priopćenju. Istaknula je kako je šokirana napadom u turskoj prijestolnici, dodajući da je njemački narod uz Tursku i njene građane. "Nijemci suosjećaju s vama. Zajedno smo s Turskom u borbi protiv onih koji izvode ovakve napade", poručila je Merkel. Izrazila je sućut obiteljima žrtava, a ranjenima poželjela brz oporavak.

Ured predsjednika Francuske je također osudio teroristički napad u turskoj prijestolnici. Naveli su kako je Francuska uz Tursku i njen narod.

Britanski veleposlanik u Ankari Richard Moore je također osudio teoristički napad koji je u večernjim satima izveden u Ankari. "Velika Britanija je zajedno s Turskom u ovom teškom trenutku. Osuđujem svaki oblik terorizma", naveo je Moore na Twitteru. Britanski šef diplomacije Philip Hammond je izjavio da su misli Britanaca uz Tursku. "Moje misli su uz žrtve terorističkog napada u Ankari. Velika Britanija osuđuje ovo nemilosrdno nasilje", rekao je Hammond.

Talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni je uputio poruku sućuti žrtvama terorizma u Turskoj. "Italija se solidarizira s turskim narodom i sa Vladom Turske", rekao je Gentiloni.

Iz Europske unije su poručili da su uz Tursku i njen narod u ovim teškim trenucima. "Solidariziramo se s turskim narodom i s njenim dužnosnicima. U ovim teškim vremenima smo uz Tursku i uz njen narod. Zajedno smo s onima koji su pogođeni ovim nasiljem i terorizmom", poručili su iz institucija EU-a.

Teroristički napad u Ankari su, između ostalih, osudili i čelnici Katara i Azerbejdžana.

Kopirati
Drag cursor here to close