Potpuna blokada

Zbog nezapamćene oluje zatvorili zračni prostor nad cijelom Hrvatskom!

Vijesti / Flash | 30. 07. 2014. u 16:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 15 sati u središnju prostoriju Oblasne kontrole zračne plovidbeu Zagrebu počela je prodirati voda, ubrzo je nestalo električne energije.

U tom trenutku u zračnom prostoru Hrvatske bilo je oko 100 putničkih aviona. Hrvatski kontrolori leta u tom trenutku više nisu mogli upravljati tim avionima.

Odmah su aktivirani svi sigurnosni protokoli. S radom je počeo Krizni stožer Kontrole leta, Jutarnji.hr.

Šef smjene Oblasne kontrole zračne plovidbe u 15 sati i 10 minuta donosi odluku o zatvaranju cjelokupnog zračnog prostora Hrvatske. Kontaktirane su kontrole leta svih susjednih zemalja koje preuzimaju vođenje aviona i njihov sigurni izlazak iz hrvatskog zračnog prostora. Na internet stranici Flightradar24, na kojoj se se u realnom vremenu može pratiti letove aviona, Hrvatska je u trenu postala jedna siva mrlja bez ijednog zrakoplova. Isto kao i Ukrajina nakon rušenja malezijskog aviona.

Avionima koji su u tom trenutku bili na hrvatskim aerodromima odmah je obustavljeno polijetanje. Tako je danas po prvi puta zbog nevremena zatvoren zračni prostor iznad Hrvatske. Da stvar bude gora zračni prostor je zatvoren u doba godine kada je zračna plovidba najopterećenija. Ovih dana prosječno dnevno kroz hrvatski zračni prostor prolazi oko 2.500 aviona što je gornja granica opterećenja za Oblasnu kontrolu.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji.hr, u prostoriju Oblasne kontrole prodrla je velika količina vode. U pomoć su pozvani vatrogasci kako bi pomogli u ispumpavanju. Djelatnici su bili u potpunom šoku jer nikome nije bilo jasno kako je voda mogla prodrijeti u prostoriju koja se nalazi kat ispod nivoa zemlje.

Još veća enigma je potpuni nestanak električne enrgije. Naime, Oblasna kontrola ima dva rezervna sustava napajanja električnom energijom. Kada dođe do nestanka struje, automatski se uključuju agregati. Ukoliko i oni zakažu, aktiviraju se rezervne baterije koje omogućuju neometani rad sustava. No, sve to je danas zakazalo.

Nakon što je kvar s električnim sustavom popravljen i većina tehničkih sustava osoposobljena u 16 sati i 50 minuta donesena je odluka o ponovnom otvaranju zračnog prostora iznad Hrvatske. No, normalizacija prometa očekuje se najvjerojatnije tek tijekom sutrašnjeg dana.

Kopirati
Drag cursor here to close