Ponovljena istraga

Završena istraga o padu zrakoplova Borisa Trajkovskog: Propusti i od pojedinaca i institucija

Vijesti / Flash | 05. 06. 2014. u 08:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istražni tim koji provodi novu istragu o padu zrakoplova u kojem je 2004. godine poginuo nekadašnji predsjednik Makedonije Boris Trajkovski završio je istragu, a rezultati će najkasnije do kraja lipnja biti predočeni vladi u Skopju i Vijeću ministara BiH.

Nakon odgovora vlade u Skopju i Vijeću ministra BiH javnost će biti upoznata kako se srušio predsjednički zrakoplov u kome je, osim Trajkovskog, poginulo i njegovih osam suradnika i članova posade u zrakoplovnoj nesreći kod Mostara.

Istraga trajala 18 mjeseci

"Trebamo sada dobiti određena mišljenja vlasti u Makedoniji i BiH za ono što smo uradili. To za nas nije obavezujuće, ali možemo ga uvažiti, nakon čega ćemo konačni izvještaj dostaviti javnim tužiteljstvima. Kada završimo obavezujući dio možemo reći javnosti šta se dogodilo", izjavio je za skopsku televiziju "Sitel" šef istražnog tima Omer Kulić.

Istaknuo je kako  jepovjerenstvo u proteklih 18 mjeseci ušla u najstitnije detalje o svakom problemu.

"Bilo je propusta i od pojedinaca i institucija, a javnosti ćemo predočiti cjelokupni izvještaj kada se završi postupak", dodao je Kulić.

Predsjednik makedonskog Odbora za istrage zrakoplovnih nesreća i ozbiljnih incidetana Sotir Kostov u izjavi za državnu agenciju MIA rekao je da nakon završetka istrage slijedi faza analiziranja svih prikupljenih informacija, činjenica i dokaza, te njihova obrada.

Prema njegovim riječima, nakon usvajanja nacrta izvještaja on će biti dostavljen operateru zrakoplova, vladi Makedonije, zemlji gde je registriran zrakoplov, Makedoniji i zemlji proizvođaču zrakoplova, SAD.

Tužiteljstvo BiH za zrakoplovnu nesreću nikoga nije optužilo

"Ovi subjekti trebaju ga razmotriti i dati svoje mišljenje, ali ono nije obavezujuće za međunarodnu komisiju. Ono se spaja s izveštajem i kao cjelina dobija se završni izvještaj o nesreći zrakoplova ''kinger B200'', pojasnio je Kostov.

Zrakoplov makedonske Vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. veljače 2004. godine na području sela Rotimlje, kod Mostara.

Povjerenstvo za ispitivanje uzroka nesreće, koje je formirao Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada zrakoplova bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da zrakoplov udari u brdo".

Tužiteljstvo BiH za zrakoplovnu nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje kaznenog postupka.

Makedonska Vlada je, nezadovoljna izvještajem, formirala novim tim stručnjaka koji je šest godina radio na prikupljanju dokaza. Nakon novih saznanja, Vlada u Skopju zatražila je od BiH da ponovo otvori istragu, koja je pokrenuta krajem 2012. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close