Izetbegović

Zaustaviti Radončića i koalirati s HDZ 1990

Vijesti / Flash | 21. 08. 2015. u 07:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''HDZ BiH planira dugoročnu stratešku suradnju sa SDA i neće je dovesti u pitanje praveći neizvjesnu avanturu sa Savezom za bolju budućnost'', rekao je Bakir Izetbegović i dodao kako bi rado zaustavio štetni i bespotrebni rat koji Fahrudin Radončić vodi protiv njega i niza bošnjačkih političara već godinama.

"Radončić je, nažalost, u posljednjih nekoliko mjeseci mogućnost da njegov Savez za bolju budućnost uđe u vladajuću koaliciju vrlo grubo odbijao, tako da to očigledno nije realno. Realnije je koliciju proširiti sa HDZ-om 1990", istaknuo je Izetbegović.

U intervjuu za Press, bošnjački član Predsjedništva BiH rekao je kako će neizbježno doći do međuetničkih konflikata ukoliko budu ostvarene namjere o jednostranim referendumima u Republici Srpskoj.

"Treba li nam zaista to nakon svega što smo prošli prije par desetljeća? Naravno da ne treba, treba nam mir i stabilnost koji donose investicije, zapošljavanje, sigurnost građana", rekao je Izetbegović za Press.

Govoreći o djelovanju Islamske države i mogućim posljedicama po BiH, Izetbegović je rekao kako ne treba potcijeniti takvu opasnost.

"Islamska država se hrani osjećajem muslimana da se nad njima desetljećima vrši teror u mnogim dijelovima svijeta", rekao je Izetbegović i dodao da ta radikalna organizacija zaista namjerava dovesti u konflikt muslimane s ostatkom svijeta.

Komentirajući djelovanje vehabija u BiH, Izetbegović je rekao kako neće biti problema sve dok oni svoju vjeru zadržavaju za sebe, dok svoj način prakticiranja i poglede ne nameću drugima i ne unose razdor u zajednicu.

"I među vehabijama i selefijama, što je precizniji naziv, će doći do raslojavanja. Ogromna većina njih će se oduprijeti ovome što radi Islamska država jer to je apsolutno suprotstavljeno duhu islama", rekao je Izetbegović i dodao da Islamska država progoni ljude, uzima im prava i uživa u brutalnom i nemilosrdnom kažnjavanju.

Kopirati
Drag cursor here to close