Nema koristi

Zatvara se veleposlanstvo Albanije u BiH: Čekali smo četiri godine, ali nema pozitivnog pomaka

Vijesti / Flash | 11. 09. 2014. u 17:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oproštajni prijem povodom odlaska albanskog veleposlanika u BiH Flamura Gashija i zatvaranja veleposlanstva Albanije u BiH upriličen je u četvrtak u zgradi Veleposlanstva Albanije u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA). Prijemu je prisustvovao veliki broj Albanaca u BiH. "Na kraju zatvara se i Veleposlanstvo Republike Albanije u BiH", pojasnio je Gashi za AA.

Govoreći o razlozima zatvaranja veleposlanstva, veleposlanik Gashi kaže da ih ima mnogo, a jedan od njih je što je Vlada Albanije odlučila zatvoriti veleposlanstva u četiri zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Gashi navodi da je jedan od razloga nedostatak novca.

"Mi smo četiri i pol godine čekali da BiH bar poduzme jedan korak za otvaranje veleposlanstva u Albaniji. Do sada nismo imali ništa pozitivno od toga i došli smo do ovog momenta. Nije baš dobar momenat", kazao je Gashi. Pojašnjava da se on u četiri i pol godine, koliko je obnašao dužnost albanskog veleposlanika u BiH, navikao na BiH, piše Anadolija.

"Žao mi je što se zatvara veleposlanstvo. Ja ću otići negdje drugo. Ali, na kraju krajeva, mi smo ostavili trag u BiH kao veleposlanstvo. Uspostavili smo dobre veze između Albanije i BiH. Postigli smo to da potpišemo više od 20 sporazuma između dvije zemlje, održano je nekoliko kulturnih događaja iz Albanije ovdje i obratno. Čekam, da se ovih dana, na kraju, potpiše i sporazum između Vijeća ministara Albanije i BiH za slobodan ulazak građana Albanije u BiH sa osobnim iskaznicama i građana BiH u Albaniju", pojasnio je Gashi.

Prema njegovim riječima, to bi bio i najbolji poklon za njega. Gashi pojašnjava da u BiH živi oko 25.000 Albanaca. "Samo u ovoj godini je oko 50.000 građana BiH otišlo u Albaniju na godišnji odmor. Oko 30.000 je došlo iz Albanije da posjeti BiH. To su činjenice", kazao je Gashi. Veleposlanik Gashi 30. rujna napušta BiH i tada se službeno i zatvara Veleposlanstvo Albanije u BiH.

Albanac u BiH Halil Bicaj kazao je za AA da u BiH živi 44 godine, a rođen je na Kosovu. "Ovo veleposlanstvo mi je bilo kao drugi dom. Emocionalno sam pogođen zbog ovog događaja", pojasnio je Bicaj, prenosi Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close