Tužiteljstvo BiH

Zatraženo ograničenje kretanja Naseru Oriću

Vijesti / Flash | 29. 06. 2015. u 13:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH zatražilo je da se Naseru Oriću ograniči kretanje na Sarajevsku i Zeničko-dobojsku županiju, te da mu se oduzmu putne isprave zbog opasnosti od bijega, priopćeno je iz BIRN-a.

Tužitelj Miroslav Janjić je pojasnio da traži ograničenje kretanja na dvije županije jer ''svjedoci koje su saslušali žive u Unskosanskoj i tuzlanskoj županiji'', a mogućnost bijega veže za njegovo izručenje iz Švicarske.  

Prema Tužiteljstvu BiH, Orić je osumnjičen za ubojstvo više srpskih ciivla u selu Zalazje kod Srebrenice u ljeto 1992. godine

''Osnovana sumnja proizlazi iz iskaza svjedoka'', kazao je Janjić, priopćeno je iz BIRN-a.

Braniteljica osumnjičenog, Edina Rešidović je naglasila da sumnja da je Orić kao ''zapovjednik svojim podčinjenima naredio počinjenje kaznenog djela  je već presuđena svar''.

Pojasnila je da je Haški sud oslobodio Orića jer nije imao efektivnu kontrolu nad podređenim vojnicima u Srebrenici.

''Jedinice su djelovale samostalno kao samostalne grupe s lokalnim zapovjednicima. Od novih svjedoka, nema osnovane sumnje'', kazala je Rešidović, priopćio je BIRN.

Tužitelj je dodao da za stradanje u Zalazju ne postoji sudska odluka, niti postupak, istaknuvši da se ni u optužnici protiv Orića u Haškom sudu ne spominje. 

Obrana Orića smatra da se zbog nepostojanja osnovane sumnje ne mogu izreći mjere zabrane.

''Oriću nisu poznati svjedoci koje tužiteljstvo treba saslušati'', kazala je braniteljica Lejla Čović, istaknuvši da Orić nije bježao u Švicarsku već je išao na obilježavanje 20- godišnjice od počinjenja genocida u Srebrenici.

Do prijedloga Tužiteljstva BiH da se Oriću odrede mjere zabrane došlo je nakon što je izručen iz Švicarske. U toj zemlji je uhićen 10. lipnja po potjernici iz Srbije za zločine na području Srebrenice. 

Zahtjev za izručenje poslali su Srbija i BiH. Dva tjedna Orić je bio u pritvoru u Švicarskoj, a za to vrijeme trajala je pravna bitka o izručenju. Odmah po dolasku na sarajevski aerodrom, Orić je proveden je u Tužiteljstvo BiH koje je za istragu nadležno od 2009. godine.

Sud BiH odluku će donijeti naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close