Mjere zabrane

Zatražen pritvor za osumnjičene iz akcije ''CD''

Vijesti / Flash | 07. 07. 2015. u 14:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon ispitivanja dvoje osumnjičenih osoba, koje su u sklopu predmeta kodnog naziva "CD" uhitili pripadnici SIPA-e te predati tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, postupajući tužitelj je uputio Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera pritvora za jednu osumnjičenu osobu, a za drugu prijedlog za određivanje mjere zabrane.

Prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od mjesec dana upućen je Sudu BiH za osumnjičenog Vehbiju Salčinovića (1966.), nastanjenog u Zenici.

Mjera pritvora, prema osumnjičenom, predložena je zbog straha da bi ukoliko bi se našao na slobodi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, te da bi mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, sudionike ili prikrivače, kao i da bi puštanjem na slobodu nastavio sa vršenjem ovih i drugih kaznenih djela, dovršio kaznenih djela za koja se sumnjiči ovom istragom ili počinio novo kazneno djelo.

Za drugu osumnjičenu osobu - Suvadu Sejdić (1976.), nastanjenu u Zenici, upućen je prijedlog za određivanje mjere zabrane.

Tužiteljstvo predlaže da Sud BiH osumnjičenoj izrekne mjere zabrane - zabranu napuštanja boravišta i zabranu putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice (zabrana putovanja), kao i obavezu povremenog javljanja određenom državnom organu u najbližu policijsku stanicu prema mjestu prebivališta.

Osumnjičeni su pod istragom u okviru predmeta ''CD'', koji se vodi protiv većeg broja osoba osumnjičenih za krivična djela organizirani kriminal u vezi sa trgovinom ljudima, pranjem novca i krijumčarenjem ljudi.

Pored toga, osumnjičeni Salčinović se tereti i za kazneno djelo nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, a Sejdić za davanje dara i drugih oblika koristi.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa zajedničkim istražnim timom, intenzivno nastavlja dalje aktivnosti u cilju razotkrivanja svih počinitelja kazneno djela u okviru ovog predmeta, te sprečavanju, suzbijanju organiziranog kriminala i kažnjavanju trgovine ljudskim bićima radi prosjačenja i radne eksploatacije, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close