Ukazivanje na loš proces

Zastupnik opozicije u RS dvojici kolega poklonio fiskalne kase

Vijesti / Flash | 06. 03. 2015. u 15:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a danas je oštro kritizirala vlast zbog uvođenja fiskalizacije, koja smatraju, nije dala efekte, ali je gospodarstvo pretrpilo velike štete, veće od 100 milijuna KM.

U skupštinsku dvoranu, tijekom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalnim kasama (po hitnom postupku), zastupnik Srpske radikalne stranke RS (SRSRS) Milanko Mihajlica je donio i pokazao dvije fiskalne kase, koje su na početku tog procesa bile u primjeni, a za koje je rekao da je “to čudo tehnike” trebalo zaustaviti sivu ekonomiju u RS-u, utaju poreza i "napuntii" proračun.

Do toga nije došlo, ali je, kaže, gospodarstvo ostalo bez 150 milijuna, a vlast je po monopolskom osnovu zahtijevala fiskalizaciju od koje su samo pojedinci imali korist.

Mihajlica je rekao da je te dvije fiskalne kase, koje je dobio od malih gospodarstvenika koji su morali zatvoriti svoje radnje, želio predati zastupnicima Iliji Stevančeviću i Vojinu Mitroviću, koji su promijenili stranke nakon izbora, ali da ih oni ne žele.

Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović je tijekom rasprave rekao da se nisu pokazali efekti fiskalizacije u smislu većeg prikupljanja prihoda, ali da su ugašena brojna mala poduzeća i radnje i da je iz gospodarstva “izvučeno” najmanje 110 milijuna KM po osnovu fiskalizacije.

Borenović je također ukazao da je gospodarstvo uplatilo 47 milijuna KM "monopolskom preduzeću" koje je izdavalo fiskalne kase, plus troškove održavanja, što je dodatno 23 milijuna KM.

Dodao je da tome treba dodati i troškove mjesečne pretplate koja se plaća za svaki fiskalni sustav

I Srpska demokratska stranka (SDS) je tijekom rasprave iznijela optužbe na vlast zbog loše fiskalizacije u RS-u, ali i navela da vlast nije željela prihvatiti donaciju fiskalih kasa iz Japana.

Kopirati
Drag cursor here to close