Sirija

Zašto se taji tko je oteo francuske novinare?

Vijesti / Flash | 22. 04. 2014. u 11:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edouard Elias, Didier Francois, Nicolas Henin i Pierre Torres - to su imena četvorice francuskih novinara koji su proveli preko 10 mjeseci u zatočeništvu u Siriji. Pušteni su prošlog tjedna, na granici s Turskom ih je pronašla turska vojska. Oteti su u lipnju 2013. te su, prema njihovim iskazima, za vrijeme zatočeništva bili i mučeni na razne načine.

Ove nedjelje ih je u zračnoj luci u Parizu dočekao francuski predsjednik Francois Hollande koji je iskoristio njihov povratak iz pakla kao dobru priliku za vlastitu promociju.

Portal Advance.hr pipe kako je izuzetno kontroverzno i šokantno u cijeloj ovoj priči činjenica da brojni mediji koji su objavili vijest o njihovom oslobađanju (a objavili su je gotovo svi) uopće nisu napisali tko je novinare oteo, tko ih je mučio i u čijem su zarobljeništvu proveli 10 mjeseci?

''Ako se taj podatak izostavi neupućeni čitatelj (koji već godinama probavlja isključivo priče o "genocidnom Assadovom režimu") zaključiti će kako su novinari bili oteti od strane sirijske vojske. Ne, taj podatak nije slučajno izostavljen, on je namjerno isključen iz brojnih izvještaja kako bi se postigao upravo željeni propagandni cilj'', navodi Advance.

Oslobođeni francuski novinari su ispričali kako su znatan dio zatočeništva proveli vezani, u podrumu bez dnevnog svjetla. Taj detalj je svima bio "zgodan" za prenošenje - zar tada ne bi bilo logično čitateljima pojasniti tko je mučio ove ljude? Jer otmičari/mučitelji su poznati, čak i francuski dužnosnici su potvrdili kako su novinare prošlog ljeta oteli "džihadisti". Točnije, radilo se o pripadnicima terorističke mreže ISIL.

Otimanje stranih novinara od strane ekstremista u Siriji postala je česta pojava. List TIME prenosi kako su pripadnici ISIL-a bili posebno ljuti na francuske novinare zbog francuskog vojnog angažmana u zapadnoafričkoj državi Mali.

Novinari su došli na sjever Sirije u društvu opozicijskih aktivista, očito kako bi i sami odradili svoju propagandnu zadaću, no tada su militanti iz ISIL-a poručili Al-Ahmadu (Sirijcu koji je bio s njima te ih očito ilegalno uveo u Siriju preko granice): "Kako si mogao pustiti ove nevjernike da uđu u Siriju nakon što su pobili naše ljude u Maliju?".

Vodeći svjetski mediji se trude ne isticati tu itekako važnu činjenicu u svojim naslovima, što je također jedan vid propagande, no u tekstovima se jasno ističe tko je otmičar. Šokantan je način na koji su ovu vijest prenijeli brojni manji mediji u potpunosti izostavljajući detalj o tome tko je oteo ove novinare.

Što se tiče samih novinara, pregovaranje o njihovom puštanju očito je uključivalo i nekakvu otkupninu, mada vlasti u Parizu za sada šute o tome. Francuski medij Voltaire Network spekulira kako se možda radilo i o dostavi oružja pošto ISIL i drugi ekstremisti zapravo imaju isti cilj kao i Pariz, rušiti vladu u Damasku, navodi Advance.

Kopirati
Drag cursor here to close