Zadar

Zašto je uhićen Reno Sinovčić?

Vijesti / Crna Kronika | 02. 12. 2014. u 11:06 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest o uhićenju zadarskog poduzetnika i nezavisnog vijećnika Rene Sinovčića zbog sumnje u korupciju izazvala je različite reakcije - i dok su njegovi poklonici iznenađeni, protivnici tvrde da je otkriven samo jedan krak političko-interesno-kriminalne-hobotnice u Zadru.

"Očekivao da će se ovo dogoditi. Ne znam za što ga se tereti, ali pretpostavljam da je jedna od glavnih točaka Nogometni klub Zadar. Više puta sam postavljao pitanje kako može temeljni kapital u preoblikovanju kluba iznositi 70 milijuna kuna, ako Nogometni klub Zadar vrijedi nula kuna, a znamo da je klubom rukovodio Reno Sinovčić kao vanjski suradnik. To se u normalnim državama ne događa", izjavio je za Radio Zadar gradski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić - Bakrač, jedan od najvećih Sinovčićevih kritičara.

Trener NK Zadra Miroslav Ćiro Blažević, pak, kazao je da će Sinovčića pustiti. "To je sad popularno uhititi nekoga, ali siguran sam da će ga pustiti. I ja sam bio uhićen, ali nije kriv onaj tko je uhićen nego onaj tko je osuđen. Šokiran sam", rekao je Blažević.

Iznenađenje zbog Sinovčićeva uhićenja izrazio je i gradski vijećnik s njegove liste Vedran Uranija koji je na novinarsko pitanje da potvrdi je li njegov kolega uhićen kazao da mu je to prva vijest.

Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan potvrdio je da je njegov klijent uhićen te da su u tijeku pretrage i policijske "dokazne radnje".

"Da, mogu vam potvrditi da je uhićen, on nije priveden nego je uhićen i mogu vam potvrditi da ga ja branim u ovom kaznenom predmetu. To je sve što vam za sada mogu kazati, jer ni ja ne znam puno toga, nemam konkretnih saznanja o inkriminacijama, sad se izvode neke dokazne radnje i pretrage a što će se dalje događati što će se dalje događati to ne ovisi o meni, to ovisi o Uskoku i državnom odvjetniku". Na pitanje je li se čuo sa svojim klijentom Korljan je rekao da se i čuo i vidio sa Sinovčićem te da za sada ne može reći ništa više od toga.

Inače, TV kuća VOX, čiji je Sinovčić vlasnik, jutros je prekinula emitiranje programa. U Odašiljačima i vezama kažu da uređaji ove TV kuće funkcioniraju, no kako se doznaje mnogi su djelatnici ove lokalne postaje jutros obaviješteni da danas ne dolaze na posao. Glavna urednica Ivana Vukić rekla je za Radio Zadar da to ne može komentirati.

"Pitanje je kakva će biti sudbina novinara, snimatelja, montažera, tajnica i administrativnog osoblja te i drugih medijskih djelatnika u toj kući", rekla je Vukić.

Policija je, ne navodeći identitet, u utorak izvijestila da Sinovčića zajedno sa još šest osoba sumnjiči za više koruptivnih kaznenih djela poput zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja te prijevare u gospodarskom poslovanju.

"Nakon provedenih određenih dokaznih radnji svi osumnjičeni dovest će se pritvorskom nadzorniku, a Uskoku će biti podnijeta kaznena prijava", izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Lokalni mediji izvijestili su da je Sinovčić uhićen nakon što su mu policajci kombijem prepriječili put na Gaženičkoj cesti te nagađaju da je akcija pokrenuta zbog neplaćanja poreza za NK Zadar.

Osim što je bivši nogometni sudac i vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), Sinovčić je i čelnik NK Zadra te neovisni gradski vijećnik.

Mediji podsjećaju da je prije deset godina bio svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, ali i da ga se nazivalo "kraljem ribe na Jadranu" i nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također, mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.

Kopirati
Drag cursor here to close