bez dijaloga

Zašto je Dodik izabrao 2017. za referendum?

Vijesti / Flash | 28. 05. 2015. u 10:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srpska, ukoliko se BiH ne uskladi s Daytonskim sporazumom, tijekom 2017. donijeti odluku ide li na referendum o svom statusu.

"Poručili smo svima da želimo dijalog. Ako nećete voditi dijalog s nama, nećete uskladiti BiH s Daytonom, 2017. godine će naš prijedlog biti referendum o statusu Srpske. I taj status podrazumijeva slobodnu i samostalnu Republiku Srpsku", rekao je Dodik za beogradski tjednik NIN.

Objašnjavajući zašto je za referendum baš izabrana 2017. godina, Dodik je naveo da je korektno rečeno da će se probati još dvije godine može li nešto uraditi.

Navodeći da je smisao života izdržljivost, a ne pokolebljivost, Dodik je podsjetio da se u Deklaraciji SNSD-a, čiji je on lider, radi o nekoliko važnih vitalnih političkih pitanja i nacionalnih, a prvo je Dejtonski sporazum.

"BiH je, rekli smo u Deklaraciji, dejtonski skrojena i u takvoj BiH možemo ostati, ali dejtonska BiH je nestala intervencijom visokih predstavnika koji su kršili Dejtonski sporazum. Za nas takva BiH nije prihvatljiva. Ukoliko se uskladi sa Dejtonom, ona nije za nas problem", istaknuo je Dodik.

Dodik nije čovjek rata

Ocijenio je kako su Srbi, ukoliko ne osiguraju poštovanje Ustava, izgubili svaku mogućnost za svoju budućnost.

"Srbi kao narod ne smiju odustati od prava na referendum, koji važi za mnoge druge narode i koji je legitimni politički proces u drugim zemljama. To je naše pravo. Tijekom 2017. ćemo donijeti odluku idemo li na referendum", ponovio je Dodik, podsjetivši da će se u to vrijeme održavati referendum u Velikoj Britaniji o članstvu u EU.

Na konstataciju da zapadni analitičari kažu da bi na taj način "uveo BiH u rat", Dodik je rekao da to oni njemu prijete ratom, ali da on nema namjeru ratovati.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske za NINNATO nije kod Srba bez ansePredsednik Republike Srpske Milorad...

Posted by NIN on 27. svibnja 2015

"Nisam čovjek rata. Kao što znate, u mom političkom djelovanju bavim se isključivo političkim mogućnostima. Da nismo u pravu, ne bi oni toliko ni galamili na tu priču. Kako su mogli dozvoliti Šiptarima na Kosovu da se odvoje putem odluke parlamenta Kosova? Tko govori o ratu? Kosovo se odvojilo i je li bio rat? Je li Srbija ratovala s Kosovom što se odvojilo", upitao je Dodik.

Naveo je kako mu zapadni političari govore da se Kosovo i Republika Srpska ne mogu uspoređivati, a kada ih pita zašto, nemaju odgovor, ni argumente.

"A sad im ne valja ni Krim, koji je izašao na referendum. Izašla je i Škotska. Ni mi Srbi ovdje ne smijemo ostati bez prava na referendum, bio tu Dodik ili netko drugi", kaže predsjednik Srpske. Dodik je rekao da je bila zgodna prilika da Srpska raspiše referendum u vrijeme otvaranja krize u Ukrajini, ali da je to zaustavljeno zato što Srbija u ovom trenutku ne bi mogla iznijeti još jedan takav problem.

Virtualna BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da nema političke volje u BiH da zemlja živi, nego postoji samo politički pritisak stranaca da preživi, kao dokaz da su oni nekada bili u pravu.

"Nitko se ovdje ni u čemu ne slaže. Imate na djelu neuspjeh Federacije BiH, na razini zajedničkih organa imate vlast koja tek što je konstituirana i odmah je upala u krizu. Jedino što funkcionira je Republika Srpska. I to nitko ne može osporiti", rekao je Dodik. 

Istaknuo je kako nije ni pokušano da BiH, koja je nastala raspadom Jugoslavije i definirana Daytonskim sporazumom, bude izgrađena, a stranci su sve učinili da je razgrade i sagrade virtualnu BiH.

"Kad ja kažem da je BiH u problemu, usmjere se na mene i Srpsku kao dežurne krivce, a sami priznaju da je BiH neodrživa po principu po kome je sada živjela, da njom upravljaju stranci trećerazrednog kvaliteta, koji ovdje treniraju i vježbaju upravljanja, da bi se preselili na druga krizna područja i nastavili upražnjavati svoju nesposobnost", rekao je Dodik za NIN.

Kopirati
Drag cursor here to close