'smaknuće'

Zašto je Avdo Avdić dobio otkaz

Vijesti / Flash | 05. 09. 2015. u 08:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Višegodišnji urednik Informativnog programa na Federalnoj televiziji Avdo Avdić smijenjen je u srijedu sa ove funkcije, a iz ovog javnog servisa oštro negiraju da je Avdićevo "smaknuće" sa utjecajne pozicije politički motivirano.

Generalni direktor FTV-a Džemal Šabić pojasnio je u izjavi za Oslobođenje razloge Avdićeve smjene, naglasivši kako je dosadašnji urednik Informativnog programa FTV-a izgubio u potpunosti povjerenje kompletnog saziva Poslovodnog odbora, čiji je i Šabić član.

Generalni direktor dalje navodi da, baš kao što je Avdiću prije tri i po godine dao povjerenje potpisom na njegovo imenovanje, to isto povjerenje, a u pogledu Avdićevog profesionalog izraza i njegovog odnosa prema hijerarhijskoj liniji rukovođenja, više ne postoji, te će ugovor biti ponuđen nekome drugome iz FTV-a.

Urednik multimedije

‘’Povjerenje na nivou vršitelja dužnosti urednika IP-a u narednom periodu ići od Poslovodnog odbora i uredničkog kolegija prema Aleksandru Markoviću, koji već više od 13 godina radi na FTV-u i koji jednako uspješno obavlja sve uredničke, voditeljske, novinarske i reporterske projekte. Avdo Avdić nije izgubio ugovor o radu. Jako bismo voljeli kada bi se vratio konstruktivnim poslovima na FTV-u koji nisu samo dnevnik i informativni program. Avdiću je ponuđen novi radni zadatak, koji bi, cijenimo, mogao provoditi profesionalnije i etički bistrije nego ovaj koji je do sada provodio. Ponuđeno mu je da bude urednik multimedije’’, kazao je Šabić. Dodao je kako još, nažalost, ne postoji Avdićevo razumijevanje da prihvati novi ugovor.

‘’Sve se nadamo da će Avdić shvatiti da je ovo institucija u kojoj se ne može raditi ono šta se želi i najviše voli, već ono što rukovodni ljudi cijene da se od radnih zadataka bilo kome, pa tako i Avdiću, može ponuditi. Sve ostalo je do njega i hoće li uspjeti izgraditi veće povjerenje ili neće’’, poručuje Šabić, koji naglašava da ni u smjeni Avdića, kao ni u slučaju drugih razrješenja, politika nema upliv ni za milimetar. Kadrovska, poslovna i uređivačka politika, kaže Šabić, potpuno je unutar zidova Federalne televizije, "što smo mi i dokazali godinama unazad".

Bez komentara

Sam Avdić u kratkoj telefonskoj izjavi kazao je za Oslobođenje kako mu još nije uručena pisana odluka Poslovodnog odbora te kako je na bolovanju. Odluku o smjeni nije želio komentirati. Međutim, na FTV-u se već odavno govori da je pritisak na Avdića počeo krajem prošle godine, nakon njegovog gostovanja na jednoj slovenačkoj televiziji kada je dolazak pripadnika radikalnog islamskog pokreta u BiH povezao sa "vladaćujom SDA i članovima obitelji Izetbegović": kada mu je Poslovodni odbor uputio pisano upozorenje. No, do eskalacije sukoba je došlo zbog Avdićevog oštro protivljenja ukidanju političkog magazina Mreža, koji je na kolegiju ocijenio kao početak uvođenja cenzure na Federalnoj televiziji. Usprotivio se i što uredniku ovog magazina Amarildu Gutiću nije produžen ugovor, nakon čega je on vraćen na BHRT. FTV već godinama nema regularno izabrane upravljačke strukture i poslovodni i upravni i upravni odbor su mimo mandata zato što Parlament FBiH ne krije ambicije da ovu kuću stavi pod kontrolu vladajućih stranaka.

Smijenjen i Bakarević?

Smjene su proteklih dana pogodile i BHRT: generalni direktor Belmin Karamehmedović smijenio je Nermina Durmu sa pozicije rukovoditelja marketinga, zbog čega je on najavio i tužbu. Ovo je potvrdio i sam Durmo, koji kaže da nije dobio nikakvo obrazloženje za smjenu. Kako su za Oslobođenje potvrdili članovi Sindikata BHRT-a, Karamehmedović je smijenio i Muhameda Bakarevića s pozicije pomoćnika generalnog direktora, ali je Bakarević jučer u telefonskoj izjavi ovu informaciju negirao.

Kopirati
Drag cursor here to close