Ministarski glasovi

Zašto DF izričito traži sva tri srpska ministra u federalnoj Vladi?

Vijesti / Flash | 22. 03. 2015. u 14:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

DF se pribojava da će nakon uspostave Vlade Federacije BIH jedan od prvih zahtjeva Dragana Čovića biti izmjena poslovnika o radu Vlade na taj način što bi za sve odluke Vlade, osim većine, bio potreban i makar po jedan ministarski glas iz svakog konstitutivnog naroda.

"Hrvatska demokratska zajednica BiH, uz pet ministarskih kandidata iz reda hrvatskog naroda,  treba da kandidira ministra iz reda Ostalih kako bi se riješio novonastali problem oko formiranja vlasti u Federaciji", rekao je za Slobodnu Bosnu dopredsjednik Zastupničkog doma Parlamenta FBIH i član Demokratske fronte Saša Mitrović.

Mitrović smatra kako bi tog kandidata iz reda Ostalih, HDZ BiH mogao predložiti vrlo brzo, te bi po njegovom mišljenju nova Vlada FBiH mogla biti imenovana na sjednici Zastupničkog doma u ponedjeljak ili utorak.

''Mi se držimo dogovora, a to što su oni pokušali - to je nešto drugo'', kaže Mitrović, ističući da će potpredsjednik Federacije Milan Dunović (DF) ponovo potpisati suglasnost na Odluku o potvrđivanju imenovanje Vlade FBiH samo ako ostane, "onako kako smo se i dogovorili prilikom raspodjele resora, da Demokratska fronta predlaže tri Srbina i jednog Bošnjaka".

U pozadini ovog zahtjeva krije se strah DF-a od preglasavanja na sjednicama Vlade FBiH.

Prema poslovniku, na čijem usvajanju navodno insistira predsjednik HDZ-a, Dragan Čović, ubuduće bi za sve odluke Vlade, osim većine, bio potreban i makar po jedan ministarski glas iz svakog konstitutivnog naroda. Ukoliko bi HDZ imao sve ministre iz reda hrvatskog i makar jednog ministra iz reda srpskog naroda, zajedno sa SDA bi mogao donijeti svaku odluku bez konsultacije sa DF-om.

U Komšićevoj stranci svjesni su pak da ako DF-u pripadnu sve tri srpske pozicije, SDA i HDZ, i sa izmjenom poslovnika ne bi mogli preglasavati njihove ministre.

Također, tri srpske pozicije za DF su važne i zbog postojećeg poslovnika, jer koalicionim partnerima kod preglasavanja uvijek mogu zaprijetiti napuštanjem Vlade Federacije čiji bi rad bez ministara iz reda srpskog naroda bio neustavan.

Komentirajući tvrdnje dužnosnika DF-a da HDZ „podmetanjem ministrice iz srpskog naroda nastoji u budućnosti omogućiti preglasavanje ministara iz DF-a“, predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara kaže da su u toj stranci "pomiješali lončiće", odnosno način odlučivanja u Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije.

"Priča o tome da bi netko po nacionalnom izjašnjenju mogao blokirati odluke u vladi za nas je vrlo zanimljiva i ako DF predlaže da se u Vladu Federacije uvede način glasovanja i odlučivanja kao u Vijeću ministara BiH ima našu punu potporu", rekao je Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close