Dan nacionalne žalosti

Zastave na pola koplja, Italija oplakuje žrtve potresa

Vijesti / Flash | 27. 08. 2016. u 14:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Italija je odala počast žrtvama potresa koji je sravnio nekoliko sela u središnjem dijelu poluotoka i ušla je u dan nacionalne žalosti.

U sportskoj dvorani u Ascoli Picenu, u podnožju planina, predsjednik Republike Sergio Mattarella, šef vlade Matteo Renzi i stotine stanovnika i spasilaca sudjelovalo je na misi za 35 žrtava iz Arquata i Pescara del Tronto.

Kovčezi prekriveni buketima bijelog cvijeća bili su poredani ispred oltara. Okolo, rodbina i veliki broj ozlijeđenii u suzama su izražavali saučešća.

'Ne plašite se izraziti bol, ali ne gubite hrabrost'', rekao je za vrijeme molitve biskup Ascolija Monsinjor Giovanni D’Ercole.

Vidno dirnut, Renzi nije govorio, ali je izrazio saučešće obiteljima žrtava i dužnosnicima na kraju ceremonije.

Među kovčezima bio je onaj 9-godišnje Giulije, čije tijelo je štitilo tijelo njene 5-godišnje sestre, posljednje osobe koja je izašla živa iz ruševina.

''Oprosti što smo stigli kasno (...) ali, želim da znaš odozgo da smo učinili sve što je bilo moguće da te izvadimo'', napisao je jedan spasilac na papiru zalijepljenom na malom bijelom kovčegu.

Druga ceremonija, bez tijela, predviđena je za sljedeću sedmicu za žrtve iz Accumolija i posebno Amatrice, mjesta od 2.500 stanovnika koji oplakuju najmanje 230 mrtvih s druge strane planine.

U znak žalosti, televizijski kanali su imali crnu traku i nisu emitirane reklame dok su zvona s Asiške bazilike, pogođene 1997. godine u jakom potresu, zvonila u 'čast' žrtava.

Najmanje 16 stranaca, turista ili ljudi koji žive duže u Italiji, su među poginulim, prema vlastima njihovih zemalja: deset Rumuna, tri Britanca, jedna Španjolka, jedan Salvadorac i jedna Kanađanka.

Kopirati
Drag cursor here to close