Dug 3 milijuna KM

Zapadnohercegovačka županija ostaje bez javnih ljekarni

Vijesti / Flash | 14. 09. 2014. u 06:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog duga koji je stvoren u proteklih sedam godina i iznosi tri milijuna maraka javne ljekarne u Zapadnohercegovačkoj županiji odlaze u stečaj, a dug će vratiti građani.

Unosan promet lijekovima ostaje u privatnim rukama.

Tri milijuna maraka danas je dug prema dobavljačima, 310.000 maraka potraživanja su od kupaca. Konačno, Skupština ZHŽ-a na posljednjoj sjednici usvaja Odluku o pokretanju stečajnog postupka nad javnom ustanovom.

"Bilo je jasno da je to politička ili ekonomska odluka i da je ljekarnički ili apotekarski lobi krenuo u osnivanje te županijske ljekarne kako bi je zapravo uništio i ugasio, a time da bi povećali svoje profite", smatra novinar Velimir Begić.

Prema pisanju portala Federalne televizije godine 2007. gradske ljekarne u četiri općine Zapadnohercegovačke županije gube zasebno upravljanje. Osniva se Javna ustanova Ljekarne, a poslovanje i imovinu preuzima središnja Uprava sa sjedištem u Ljubuškom. Tadašnja politička odluka o ujedinjenju presudila je njihovu propast.

Iako su pravno, pod zajedničkim pečatom obavljale nabavku i prodaju lijekova, formalno nemaju organizirano upravljanje novcem od prodaje.

Javna ustanova Ljekarne 2012. godine je nabavila robu u vrijednosti od milijun i sedamsto tisuća maraka, a ostvarila prihod od tek 200.000 više. Izdaci na plaće i obveze su veće od pola milijuna maraka godišnje, navodi Federalna.ba

''Svašta se događalo, mijenjale su se stranke padale su vlade, ne možemo reći bez obzira na to da je dolazilo odstupanja u rezultatima rada vlasti ove Županije'', rekla je Majda Behrem Stojanov glasnogovornica CCI-a

Rezultat upravljanja ovom ustanovom je da je Ugovor sa Zavodom za zdravstveno osiguranje ZHK-a potpisalo još 19 privatnih ljekarni. Status javne i privatnih ljekarni u pogledu izdavanja lijekova na recept je izjednačen. Unosan posao - promet lijekovima - ostao je u privatnim rukama. "Na osnovu toga se može zaključiti koliki su njihovi prihodi - da se svima to isplati. A da bi ih povećali rade na tome da ugase županijske ljekarne koje su već tri milijuna maraka u minusu", dodaje Begić.

Očekuje se imenovanje stečajnog upravitelja. Pokrenuta je inicijativa zaposlenika za vansudsku nagodbu o isplati zaostalih plaća.

Kopirati
Drag cursor here to close